Hlavní obsah

Obyvatele jižních Čech udivil nízký přelet letadla se stíhačkami

Právo, Novinky, ch, alt
České Budějovice

Nad jižními Čechami ve středu odpoledne létalo velké letadlo typu airbus v doprovodu dvou stíhaček Gripen. Letělo nízko nad zemí a pozorovali ho lidé především v Písku. Zřejmě šlo o armádní stroj, který snímkoval terén.

Článek

"Bylo čtvrt na dvě, když se objevila na obloze a směřovala od Hradiště směrem na Temelín. Ty dvě stíhačky pořád kolem dopravního letadla kroužily. Nebyl jsem sám, kdo se zastavil a díval, co se bude dál dít. Nad Pískem velká letadla v tak malé výšce nelétají, a když je doprovázely stíhačky, nebyl to příjemný pocit,“ řekl Právu očitý svědek.

"Asi ve 14:10 jsem vyšla ven se psem a slyším podezřele hlučné letadlo, kouknu na oblohu a nade mnou velmi nízko velké dopravní letadlo, před ním asi poloviční a za nimi jedna stíhačka. Letěla směrem na Prahu, tak jsem si myslela, že už budou přistávat a dál jsem si jich nevšímala. Za chvíli ale opět silný zvuk letadla, tak kouknu a letadla přímo nade mnou ještě níž než předtím. Takhle tu kroužila asi 15 minut a mezi tím se přidaly další tři stíhačky," popsala jedna z obyvatelek Písku.

Letouny se podle ní posléze oddělily, za dalších 15 minut se ale jedno z letadel opět objevilo v doprovodu stíhaček.

Letoun snímkoval terén

Ředitel českobudějovického letiště Ladislav Ondřich řekl, že má informace, že nad územím prolétal vojenský airbus. „Naši dispečeři dostali informaci, že jde o let dvou Gripenů, které doprovázejí vojenský airbus, který provádí snímkování nad jižními Čechami,“ konstatoval ředitel letiště.

Podle Jany Růžičkové z generálního štábu armády letouny prováděly činnost v rámci součinnostní cvičení mezi dopravním a taktickým letectvem Vzdušných sil AČR. "Tohoto cvičení se účastnily jak dopravní letouny (Airbus a An-26) tak i letouny bojové L-159 a JAS-39

Podle Jany Růžičkové z generálního štábu armády letouny prováděly činnost v rámci součinnostní cvičení mezi dopravním a taktickým letectvem Vzdušných sil AČR. "Tohoto cvičení se účastnily jak dopravní letouny (Airbus a An-26) tak i letouny bojové L-159 a JAS-39 Gripen," sdělila Novinkám Růžičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám