Hlavní obsah

Řápková: Baxa by se mi měl omluvit, nestudovala jsem u něj

Právo, Šárka Tonarová, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) se ve středu ohradila proti tvrzení předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, že k němu nechodila na semináře a přesto získala čtyři atestace ze seminářů trestního práva. Tvrdí, že k Baxovi skutečně nechodila, protože jejím vyučujícím byl docent Jiří Pipek. Pipek však loni na jaře zemřel.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Chomutovská starostka Ivana Řápková

Článek

„Nechápu, jak je možné, aby předseda Nejvyššího správního soudu zcela bez přímých důkazů a neznalosti celé pravdy, obvinil někoho, že nestudoval řádně a že by měl vrátit titul. Já nechci pana Baxu obviňovat z falešných pohnutek, ale kdyby mi zavolal, tak bych mu vše vysvětlila. Pustit takové věci do médií bez ověření skutečného stavu je v jeho postavení předsedy Nejvyššího správního soudu značně nezodpovědné a nepochopitelné. Velmi mne poškodil, budu na něj asi muset podat žalobu na ochranu osobnosti. Jestli má špetku cti v těle, tak by mi měl zavolat a omluvit se mi,“ uvedla Řápková. [celá zpráva]

Tvrdí, že do Baxovy skupiny nepatřila, nebyl jejím vyučujícím ani kozultantem. Zkoušku i zápočet získala u Pipka, individuální studium jí povolil proděkan pro studium Jaroslav Zachariáš.

Muselo by to být také zaneseno v dokumentaci fakulty. Nic takového tam není
Josef Baxa

Baxa: Pipek jí zápočet dávat nemohl

Baxa však tvrzení Řápkové popírá. „Já jsem říkal, že ke mně nechodila, ale že ke mně, do mé skupiny, patřila. Docent Pipek v té době nevedl žádné semináře, nikdy, proto nemohl dávat zápočty,“ řekl Právu předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Kdyby měla Řápková individuální studium, musela by o tom podle Baxy vědět vedoucí katedry. „Muselo by to být také zaneseno v dokumentaci fakulty. Nic takového tam není,“ dodal Baxa.

"Konzultace na katedře trestního práva jsem objednávala u paní Jitky Rousové, je to starší, velmi sympatická dáma, která si na mne určitě vzpomene,“ uvedla Řápková.

Zároveň se podivila nad tím, že Baxa své prohlášení vydal v době, kdy byla na dovolené a nemohla se bránit.

"Mé studium bylo naprosto běžné a standardní. Upozorňuji, že jsem si pouze doplňovala vzdělání, již jsem měla titul Ing. z Vysoké školy ekonomické a další tituly jsem k ničemu nepotřebovala. Sháněla jsem znalosti, titul jsem již měla. Primátorkou jsem se stala až později, nikdo mne neznal. Jakékoliv spekulace o protekci jsou proto nesmyslné. Ať vše prošetří policie,“ tvrdí.

Baxu prý viděla pouze jednou na večírku

Vzpomněla si prý také na jména některých vyučujících. „Je to mediální lež, kterou jsem dávno v tiskovém prohlášení vyvrátila. Nikoho to ale nezajímá. Mimo pana Pipka si pamatuji pana Růžičku, Prunnera, Balíka, Klímu, Kunze. Je pravdou, že pana Baxu jsem viděla pouze jednou na studentském večírku, kde popíjel se studentkami, jeho semináře ale nebyly moc oblíbené. Jednak polovinu přednášek strávil vyprávěním o tom, jak jako náměstek ministra likvidoval své dřívější plzeňské nadřízené a také proto, že velmi nepravidelně do Plzně dojížděl v pátek odpoledne,“ dodala primátorka. 

Připomněla, že médiím přeložila přílohu diplomu se zkouškami a zápočty, diplom, potvrzení o přijetí na školu a nesešitou verzi diplomové práce.

"Vysokou úroveň mé diplomky nikdo nezpochybňuje, nikdy jsem nic neopisovala, nic neošidila, přesto mne média odsuzují. Už nevím, co mám předložit víc,“ uvedla Řápková.

Fakulta by podle ní měla urychleně dohledat její originál diplomové práce, aby se všechny spekulace už konečně rozptýlily. „Toto je ostuda fakulty, ne moje. Já mám svědomí naprosto čisté,“ dodala Řápková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám