Hlavní obsah

Kvůli demonstraci a nehodě kolabuje v centru Prahy doprava

– Praha

Kvůli omezení provozu v okolí Václavského náměstí a dopravní nehodě ve Štěpánské ulici kolabuje v úterý v podvečer doprava v centru Prahy. Řekl to policejní mluvčí Tomáš Hulan. Zcela ucpaná je Wilsonova ulice od Hlávkova mostu směrem do centra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lidé na Václavském náměstí demonstrují v rámci Světového pochodu za mír. Zvlášť ti mladší přišli podpořit také soutěžíci v SuperStar.

Článek

Účastníci demonstrace, která se koná v rámci Světového pochodu za mír a nenásilí, zablokovali horní část Václavského náměstí, takže policisté odklonili dopravu. Automobily ucpaly ulici Ve Smečkách, na Václavském náměstí se proto tvoří dlouhé fronty.

Kolem 18:00 hodin navíc policisté uzavřeli kvůli pochodu demonstrantů všechny komunikace kolem Žitné ulice a situaci ještě zkomplikovala nehoda ve Štěpánské ulici, kde srazilo auto chodkyni a na místě zasahovali policisté a záchranka.

"Snažíme se to zprůjezdnit, ale tvoří se zde kolony," sdělil Hulan.

"Wilsonova ulice je od Hlávkova mostu směrem do centra úplně ucpaná, je tam pátý stupeň provozu a vypadá to tam spíše jako na parkovišti," řekl pracovník dopravního informačního centra.

Demonstrace za mír a nenásilí

Na pražském Václavském náměstí se večer shromáždilo podle policie asi 700 mladých lidí, kteří demonstrují proti násilí a válkám. Akce se koná v rámci Světového pochodu za mír a nenásilí. Spoustu mladých lidí přilákali finalisté Česko Slovenské SuperStar, kteří na demonstraci zazpívají. Pochod začal před měsícem na Novém Zélandu a skončí za dva měsíce v argentinských Andách, v Česku je od neděle.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Účastníci soutěže Česko Slovenská SuperStar přišli na Václavské náměstí zazpívat

Na pódiu postaveném u sochy svatého Václava zazněly španělské rytmy, zahrála i skupina Bengas. Pořadatelé v rámci akce plánují hromadný zpěv písně Johna Lennona Imagine. Se zpěvem účastníkům pomůže kromě finalistů letošní Česko Slovenské SuperStar i americký sbor Harlem Gospel.

Pochod má ve svém manifestu pět základních cílů. Jsou jimi globální jaderné odzbrojení, stažení invazních vojsk z okupovaných území, postupné snižování počtu konvenčních zbraní, podepsání smluv o neútočení a odstoupení vlád od užívání válek jako prostředku k řešení konfliktů. Manifest spolu s chartou za svět bez násilí, kterou podepsali nositelé Nobelovy ceny, bude adresován vládám, aby se k nim připojily. Organizátoři pochodu požadují také redukci vojenských výdajů ve prospěch občanské společnosti a humanitární pomoci.

V různých zemích světa se už podle mluvčího a hlavního koordinátora pochodu Rafaela de la Rubii z organizace Svět bez válek uskutečnilo kolem pěti stovek různých mírových akcí. I když má pochod skončit oficiálně 2. ledna, de la Rubia je přesvědčen o tom, že bude pokračovat. "Nezastaví se do té doby, než se podaří eliminovat všechny jaderné zbraně a dojít k odzbrojení," řekl v pondělí novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám