Hlavní obsah

Topolánek: ODS má právo vybrat si eurokomisaře

Právo, luk, jov
Praha

ODS je přesvědčena, že jako vítězná strana z voleb má právo si vybrat českého zástupce v Evropské komisi a trvá tak na svém kandidátovi, bývalém vicepremiérovi Alexandru Vondrovi. Předseda vlády Jan Fischer chce se zástupci parlamentních stran o budoucím českém eurokomisaři dále jednat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

„Současného eurokomisaře (Vladimíra Špidlu) nominovala tehdy vítězná ČSSD. Je na místě, aby toho příštího nominovala ODS, která zvítězila v posledních volbách. Na této logice není důvod nic měnit a vypovídá to něco o potenciální politické kultuře v České republice,“ prohlásil v úterý na tiskové konferenci předseda ODS Mirek Topolánek, který o obsazení funkce českého eurokomisaře bude zítra jednat s premiérem Janem Fischerem a šéfem soc. dem. Jiřím Paroubkem.

Premiérovi vzkázal: „Předpokládáme, že si Jan Fischer tento aspekt uvědomuje.“ Topolánek zdůraznil, že Vondra je jejím jediným kandidátem. „Pokládáme jej za velmi dobrou a přijatelnou volbu pro všechny.“

Fischer reagoval, že bude mít Topolánek příležitost svou logiku na středeční schůzce vysvětlit. Jednání podle Fischera bude o tom, zda jsou strany schopny se shodnout. Pokud se tak nestane, zopakoval, že vhodného kandidáta vybere vláda, což je ostatně v její kompetenci. [celá zpráva]

Paroubek naznačil, že se Špidly nevzdá

Šéf ČSSD Jiří Paroubek je připraven Fischera a Topolánka vyslechnout. „Já si vyslechnu oba pány. Ale obávám se, že nominace stran zůstanou beze změny,“ řekl v úterý Paroubek. ODS obvinil, že její evropská politika zbankrotovala. Paroubek očekával, že o eurokomisaři bude kabinet hlasovat už v pondělí. „Očekávám, že tam se najde pro někoho většina. Věřím, že to bude pan Špidla,“ domnívá se lídr ČSSD.

Paroubek také včera znovu odmítl možnou kandidaturu Vladimíra Dlouhého na post eurokomisaře. „Myslím, že se tady projevuje jak jeho nesoudnost, tak nesoudnost těch, kteří eventuálně myslí tuhletu věc vážně,“ prohlásil na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Dlouhý se prý podílel na "privatizačních loupežích"

Dlouhého obvinil, že se jako ministr průmyslu v 90. letech „podílel na privatizačních loupežích nebývalého rozsahu, na rozvratu českého průmyslu“. Dlouhý také podle Paroubka patřil k těm, kdo způsobili hospodářskou krizi v roce 1997.

„To zní jako špatný vtip, že by mohl být nominován na tuto odpovědnou funkci,“ opřel se do exministra. Paroubek také odmítl, že by někdo z jeho blízkého okolí s Dlouhým jednal. „Nikdo takový neexistuje,“ prohlásil předseda ČSSD. O tom, že proběhlo jednání s Paroubkovým člověkem, hovořil sám Dlouhý.

Jeho nominaci odmítl také první místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. Dlouhý podle něj vložil byty OKD do privatizace této uhelné společnosti. Kdyby tak neučinil, problém s byty OKD, které si chtějí odkoupit jejich nájemníci, by podle Sobotky nenastal.

Komunisté jsou podle šéfa poslanců Pavla Kováčika zneklidněni průtahy ve výběru kandidáta na českého eurokomisaře. „Očekáváme, že v tomto týdnu nejpozději se věci podstatně pohnou kupředu,“ uvedl Kováčik na tiskové konferenci ve Sněmovně. Vláda by měla podle něj vyjednávat o eurokomisaři s politickými stranami, které jí drží u moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám