Hlavní obsah

Benda odmítl složit funkci ve Sněmovně přes výzvy ČSSD

Praha
Aktualizováno

Poslanci ČSSD vyzvali občanského demokrata Marka Bendu, aby odstoupil z funkce předsedy sněmovního ústavně-právního výboru. Benda, přestože v minulých dnech přiznal, že jeho rigorózní práce na plzeňských právech byla kratší, než stanovují normy, složení funkce odmítá.

Foto: Právo

Marek Benda (ODS)

Článek

„Je třeba soc. dem. pochválit za to, že s tímto nápadem přišla, ale já neposlouchám sociální demokracii. Nehodlám rezignovat na funkci přesedy ústavně právního výboru,“ reagoval na výzvu ČSSD Benda.

Soc. dem. uznává dohody z doby, kdy se ustavovala Sněmovna a respektuje proto právo ODS případně post šéfa výboru obsadit někým jiným ze svého středu. Předseda klubu ODS Petr Tluchoř k tomu prohlásil: „ODS přes třemi lety nominovala na pozici předsedy ústavně právního výboru Marka Bendu. Nevidím důvod na tom něco měnit,“ řekl novinářům.

„Je-li v této Sněmovně někdo, kdo si zaslouží takový titul, tak je to Marek Benda. Pro mě je to jeden z nejschopnějších a nejčestnějších lidí v této Sněmovně,“ uvedl Tluchoř a dodal, že respektuje postup, který Benda zvolil. „Myslím, že je to jeho osobní věc a předpokládám, že si ji vyřeší,“ prohlásil Tluchoř na adresu Bendových problémů s věrohodností titulu JUDr. z plzeňských práv.

Benda v pondělí uznal, že jeho magisterská práce, která mu byla následně uznána i za práci rigorózní, nemá požadovaný rozsah. Následně nabídl, že je připraven práci doplnit a pokusit se titul znovu obhájit.  [celá zpráva]

Pospíšil coby děkan prý není nestranný

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc následně ke kauze plzeňských práv dodal, že nový děkan Jiří Pospíšil, který je bývalým ministrem spravedlnosti a zároveň lídrem plzeňské kandidátky ODS, není nezávislý a nestranný.

Tejc následně naznačil, že Pospíšil podle něj chce zklidnit situaci, ale pouze tím, že celou věc takříkajíc zamete pod koberec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám