Hlavní obsah

Na Česko se žene silný vítr, varují meteorologové

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před silným větrem, který zasáhne zejména severovýchodní oblasti Česka během středy, varovali v úterý meteorologové. Nejhorší situace bude v polohách nad 700 metrů nad mořem. Nejvíce by měl vítr foukat ve středu kolem poledne. V horských oblastech může navíc sněžit.

Foto: René Chvalina, Právo

Nejvíce zasaženou oblastí mají být hory na severovýchodě země. Ilustrační foto

Článek

Na hřebenech severních a severovýchodních pohraničních hor může v té době v nárazech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů v hodině, na hřebenech Jeseníků a Beskyd i 125 kilometrů v hodině.

Silný vítr způsobí fronta, která přes střední Evropu postupuje k východu. Kvůli ní zesílí zejména na severovýchodě republiky v polohách nad 700 metrů jihovýchodní vítr. Nejsilnější by měl být ve středu kolem poledne.

Lidé na horách by měli omezit túry a nevydávat se na hřebeny. Současně by se měli řídit pokyny Horské služby. Již v úterý napadlo na hřebenech Krkonoš a Jeseníků několik centimetrů sněhu.

Listopad slibuje i pár slunečných dnů

Zejména v horských oblastech bude situaci komplikovat ještě sněžení, případně sníh s deštěm. I další dny musíme počítat s pošmourným listopadovým počasím. Srážek bude ubývat až ve čtvrtek, kdy se přece jen poněkud vyjasní. Teploty nepřekročí osm stupňů Celsia.

Dlouhodobá předpověď naznačuje, že nejpříjemnější by měla  být druhá listopadová dekáda. Meteorologové odhadují, že alespoň její část bude jasná až skoro jasná a beze srážek. Následně se opět zatáhne a oblačné počasí vydrží až do konce měsíce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám