Hlavní obsah

Rath si umí představit vládu ČSSD s podporou komunistů

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský hejtman David Rath si dokáže představit vládu ČSSD podporovanou komunisty. Pochvaluje si totiž spolupráci s KSČM na úrovni kraje, komunisty označil za seriózního partnera. Díky jejich podpoře mohl sestavit jednobarevnou menšinovou krajskou vládu soc. dem. a stal se hejtmanem. S Rathovým názorem nesouhlasí místopředseda ČSSD Milan Urban.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec za ČSDD a hejtman Středočeského kraje David Rath

Článek

„Já nejsem ten, kdo v ČSSD určuje strategii. Ale pokud by komunisti byli schopni stejně seriózní přístup jako na úrovni krajů aplikovat i na celostátní úrovni, pak já osobně si dovedu představit týž model i pro vládnutí v ČR,“ uvedl Rath v rozhovoru pro časopis Týden.

Rudé chválí: jsou předvídatelní

Vládnutí s podporou komunistů považuje za lepší model, než velkou koalici. „Bude samozřejmě záviset na výsledku voleb, ale krajské zkušenosti mohou hrát velkou roli. Pro politické klima v zemi je daleko lepší ten model, který my teď máme ve středních Čechách, než politicky zhoubný model velké koalice,“ míní Rath.

Komunisty za spolupráci na kraji pochválil. „Říkám na rovinu: dobré. Zatím nebyl žádný problém, komunisti jsou spolehliví, seriózní, věcní. Chovají se předvídatelně a nejdou do podrazů a intrik,“ ohodnotil KSČM. Rath také tvrdí, že lidem ve Středočeském kraji v drtivé většině nevadí, že ČSSD podporují komunisté. Odvolal se na srpnový průzkum STEM, který si soc. dem. objednala.

Urban se od Rathova názoru distancoval

Místopředseda ČSSD Milan Urban a lídr kandidátky ve středních Čechách s Rathem nesouhlasí a jeho názor na spolupráci s komunisty nesdílí. „Vidíte, jak jsme demokratická strana. Já mám stanovisko úplně opačné,“ řekl v pondělí Urban Právu.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak uvedl, že upřednostňuje levostředovou koalici. „Domnívám se, že by to bylo spíše nouzové řešení,“ řekl k Rathově variantě vlády soc. dem. podporované komunisty.

S podporou komunistů vládne ČSSD ještě na Vysočině. Přímo obě strany spoluvládnou v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Naopak na jižní Moravě sestavil Rathův stranický kolega, hejtman Michal Hašek, velkou koalici soc. dem. a ODS.

Hašek: ODS na Moravě plní sliby ČSSD

Hašek v pondělí odmítl Rathovu narážku na jeho krajskou velkou koalici. „Různé kraje mají různé modely vládnutí. ODS v zásadě plní volební sliby ČSSD,“ sdělil Právu s tím, že je zřejmé, kdo má v Jihomoravském kraji v koalici navrch.

Pokud jde o Rathovo stanovisko ke KSČM, Hašek uvedl: „Beru to jako jeho osobní názor“. Dodal, že tento názor respektuje. „Jak bude vypadat vláda, uvidíme za osm měsíců. Karty rozdají voliči,“ prohlásil pak Hašek na dotaz Práva, zda by si vládu ČSSD s podporou komunistů dokázal přestavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám