Hlavní obsah

Tajuplné jevy ve "strašidelném" domku u Rokycan zkoumali geofyzici

Zničehonic hoří zásuvky, praskají skla v oknech a žárovky ve "strašidelném" domě manželů Mračkových ve Strašicích a o důvodu nemají tušení ani odborníci. V neděli v obci proběhlo geofyzikální měření, ani to však nepřineslo kýžené řešení.

Foto: ČTK

Rodině Mračkových v domku ve Strašicích hoří kupříkladu z neznámého důvodu zásuvky.

Článek

"Měřicí vůz Českého telekomunikačního úřadu má přijet v úterý. Měření jsme ale chtěli urychlit, a proto už jsme povolali odborníky sami," dodal starosta Jiří Hahner. Výsledky geofyzika budou známy v úterý. Úhrady expertů se budou řešit, až se zjistí příčina, tedy konkrétní viník, což má obec podle starosty domluveno s policií.

"Povolal jsem přítele, profesionálního geofyzika a geoelektrikáře. Provedli jsme měření bludných proudů, tedy elektrických potenciálů v zemi," řekl místní vědec Martin Lang, který s měřením pomáhá. Experti dále položili do země seismický geophon, aby zjistili vibrace půdy.

Foto: ČTK

Vyhořelé zásuvky v koupelně domu Mračkových

Pravý důvod problémů je zatím neznámý

"Naměřili jsme v podstatě běžné pozadí, moc jsme se nechytili. Domníváme se, že to chce dlouhodobější monitoring," dodal Lang. Vědci prověřili elektrický potenciál v cizím proudovém poli, zdánlivý měrný odpor v zemi a provedli základní seismická měření, otřesy a dlouhé vlny. "Neprojevilo se nic, co by nás okamžitě uhodilo do očí. Vše bylo v běžném normálu," dodal.

Měřilo se okolo domku, uvnitř je to podle Langa záležitost ČEZ a ČTÚ. Výsledky musí vědci ještě propočítat. Protokoly o měření bude mít obec k dispozici do dvou dnů. Poslouží jako podklad pro návrh případných dalších prací, vysvětlil Lang.

Starostovi chodí neustále nabídky od seriózních institucí po šamany, že v obci provedou kvalifikovaná měření. "V pátek mi jich telefonovalo asi 200. Jeden člověk nabízel, že vyžene zlé duchy kouzly. Dále dostáváme dopisy lidí, že se za nás modlí," dodal.

Obecní policie hlídá, aby rodina v domku nepřebývala. Nařízení vydala obec a stále platí. Majitel nemovitosti tam má chodit jen na kontroly, aby neshořela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám