Hlavní obsah

ČSSD se pokusí zúžit výjimku k Lisabonu jen na majetková práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud ČSSD zvítězí ve volbách, bude prosazovat, aby se dojednaná česká výjimka z Listiny základních práv EU pro Česko, kterou schválil summit EU, týkala pouze majetkových práv. V sobotním tiskovém prohlášení to oznámil předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Podle ČSSD a odborů sníží výjimka sociální jistoty občanů.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

To popírá vláda, právníci i prezident Václav Klaus, podle něhož posílí ochranu ČR před prolomením poválečných Benešových dekretů. Právě proto ji navrhl. Výjimka byla podmínkou prezidenta k ratifikaci lisabonské smlouvy, kterou Česko jako jediná země EU zatím neratifikovala. Český parlament už ji schválil, chybí jen podpis prezidenta. Klaus s ním ale nyní musí formálně počkat na úterní verdikt Ústavního soudu, který posuzuje soulad smlouvy s ústavou.

"Premiér Fischer by měl jasně říci, zda pro švédské předsednictví nebyla přípustná jiná, než tato forma výjimky. ČSSD je totiž přesvědčena, že bylo možné naplnit prezidentův požadavek jinou formou, akceptovatelnou pro partnery v EU, a to pouze výjimkou z platnosti článku 17, odstavce 1 Charty, který se týká majetkových práv," uvedl Paroubek.

Podle něj by šlo o zúžení požadavků, které česká delegace nakonec prosadila. Vyjádřil podiv nad tím, proč se touto cestou nevydala hned od počátku. "V případě, že ČSSD zvítězí příští rok ve volbách, bude její vláda uplatňovat takový požadavek při schvalování přístupové smlouvy s Chorvatskem," dodal předseda ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám