Hlavní obsah

Zrušíme plzeňská práva, hrozí ministryně školství

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Ivan Blažek

Pokud plzeňská právnická fakulta neprojde reformou, hrozí ji zrušení. V pátek při návštěvě školy to sdělila ministryně školství Miroslava Kopicová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

"Můžeme navrhnout nucenou správu, můžeme zamezit fakultě, aby udělovala magisterské tituly a můžeme ji také zrušit,“ pohrozila Kopicová, která doufá, že to nebude nutné.

"Rozhodne akademický senát, který bude v pondělí 2. listopadu volit nového děkana. Pokud zvolí takového, který bude mít dobrý reformní program a bude jej dodržovat, pak bude možné pokračovat v očistě této školy,“ dodala Kopicová.

Ministerstvo je také připraveno začít odebírat neoprávněně udělené tituly. "Pokud budeme požádáni, abychom potvrdili jejich odebrání, tak to uděláme. Pak pravděpodobně proběhne soud, ale to je jen dobře,“ podotkla Kopicová.

Senát prý selhal 

Ve hře o děkanské křeslo jsou dva kandidáti - exministr spravedlnosti, současný pověřený děkan Jiří Pospíšil, a advokát Karol Hrádela. Při tajné volbě má jednoho z nich ale vybrat stejný akademický senát, který podle Kopicové selhal při řešení minulých problémů školy.

"Měl všechny pravomoci, aby je řešil. Studentská část, která má v senátu třetinu, na ně upozorňovala, ale málo razantně. Dvě třetiny zbývajících senátorů z řad zaměstnanců školy věci bagatelizovaly a zametaly pod koberec,“ konstatovala ministryně, která také vyjmenovala desatero největších prohřešků: od údajně chybějícího výzkumu, přes nezpracované výroční zprávy, nastavení přijímacích řízení, které vedlo k přijímání velkého počtu studentů na odvolání, chybějící práce v knihovně až po absenci kontrolních mechanismů.

Jakékoliv zasahování do rozhodování nebo složení senátu ale ministryně odmítla. "Bylo by to zasahování do akademických svobod,“ vysvětlila Kopicová.

Ať si to každý přebere

Předseda fakultního senátu Daniel Telecký jednoznačné svalování vinny na senát odmítl. "U výročních zpráv jsme se možná dopustili formální chyby, ale ten největší problém - rychlostudenty - jsme nemohli nijak ovlivnit. Nemohu je kontrolovat, když nemám ani já ani nikdo ze senátorů přístup do příslušné databáze, kam může jen ministerstvo školství a rektorát,“ řekl Právu Telecký.

Na obranu výzkumu vystoupil profesor Karel Eliáš: "Fakticky se udělalo hodně, ale vykazovalo málo.“ Pověřený děkan Pospíšil vystoupení Kopicové kvitoval: "Je dobře, že zazněla jasná slova od ministryně školství, každý si je může přebrat podle svého.“ 

Západočeskou univerzitou v současnosti zmítá skandál týkající se podezřelého udělování titulů. Někteří studenti údajně získali na právnické fakultě titul za nestandardních podmínek, ukázalo se například, že šéf plzeňských strážníků svoji diplomovou práci téměř doslovně opsal od kolegy, několik absolventů zase dostalo titul během několika měsíců. Akreditační komise navíc upozornila na podivné praktiky vedení fakulty, které srovnala s mafií. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám