Hlavní obsah

Žloutenka u 12 lidí z jednoho paneláku vyvolala v Ústí obavy z nákazy

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Dvanáct lidí z jednoho panelového domu v ústecké čtvrti Krásné Březno obývaného sociálně slabými leží na izolaci infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice. Nakazili se žloutenkou typu A známou jako nemoc špinavých rukou. Právu to ve čtvrtek sdělil primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý s tím, že část nakažených nemá skoro žádné potíže, lékaři je v karanténě izolovali jen proto, aby žloutenku nešířili dál.

Foto: Profimedia.cz

Článek

U některých hospitalizovaných má ale nemoc velmi těžký průběh. „Mají zvýšené jaterní testy, záněty jater, velké bolesti břicha, nesnášejí jídlo, zvrací, mají žluté oči, kůži a tmavou moč", upřesnil Právu primář infekčního oddělení.

Pacienti nyní dostávají léky, infuze, mají přísnou jaterní dietu a v nemocnici stráví téměř měsíc. Tři až šest měsíců pak mají klidový režim, musí vyhýbat fyzické zátěži, školáci nesmí cvičit.

Mezi sousedy se šíří panika z nákazy

Někteří obyvatelé z okolních domů mají velké obavy z dalšího šíření infekce. Lékaři paniku mírní. „Vysvětlovali jsme jim, že se bojí zbytečně. Nemohou se nakazit, když se s nemocným jen potkají na schodišti a na chodníku. To by museli mít blízký kontakt, používat společnou toaletu, nebo by si jejich děti musely hrát se stejnými hračkami," konstatoval Dlouhý.

Ani pro zdravé příbuzné a lidí z nejbližšího okolí nemocných to však vyšetřením nekončí. Budou pod dohledem 50 dní, což je inkubační doba. Musí chodit k praktickému lékaři na kontrolu a odběry. Pokud by měli příznaky nákazy, skončí okamžitě na infekčním oddělení.

Podle výsledků rozborů odebraných vzorků se hygienici v nejbližších dnech rozhodnou, zda nechají zdejší obyvatele zdarma očkovat.

Na infekčním oddělení ústecké nemocnice nyní leží se žloutenkou celkem 33 lidí z celého kraje. Podle primáře Dlouhého je to asi čtyřikrát více, než je v tomto období obvyklé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám