Hlavní obsah

Po dvou stoletích se do Krkonoš vrátil rys

– Harrachov
Právo, Vladislav Prouza

V Krkonoších se po dvou stovkách let objevil rys. Výskyt vzácné šelmy v dříve běžném teritoriu nejvyšších českých hor zaznamenali tento týden krkonošští lesáci. Rysi z Krkonoš zmizeli začátkem 19. století. Vzhledem k velkému turistickému a cestovnímu ruchu však není ještě zcela jisté, že se rys v Krkonoších usídlí.

Článek

"Stopy, které naši lesníci v minulých dnech nalezli, potvrzují, že do Krkonoš se opět vrátil rys ostrovid. Je to úžasná zpráva," okomentoval novinku ředitel Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka.

"Sice jsme již v minulosti zaznamenali určité stopy, které naznačovaly, že Krkonošemi rys migroval. Letos jsme však získali jistotu, že se zde vyskytuje. Zatím však nevíme, zda se jedná o migrujícího jedince, nebo jestli si tento rys hledá v Krkonoších své teritorium,“ dodal.  

Rys se mohl zatoulat z Polska či Beskyd

Důkazem o průniku rysa do Krkonoš zůstávají zatím pouze zřetelné stopy a charakteristickým způsobem zardoušená srnka nalezená v oblasti Harrachova. "Žádné jiné zvíře takto neloví. Srna měla prokousnuté hrdlo, ale přitom na místě, kde byla nalezena, nebyla žádná barva. Navíc místo, kde jsme ji našli, bylo i místem, kde ji predátor ulovil. Lovec tedy musel být natolik silný, že ji zadávil a držel, dokud nezhasla. Na rysa ukazuje i to, že z celé srny byl načatý pouze zadní běh. Nemohlo jít třeba o zatoulaného psa, který v Krkonoších představuje jediného predátora schopného strhnout srnčí zvěř," tvrdí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Rys hledající patrně vlastní domovské teritorium mohl do Krkonoš přijít pravděpodobně z Polska nebo Beskyd. "Kolegové na polské straně hor mají s výskytem rysa také zkušenosti. Kromě pobytových stop našli otisky jeho tlap a jednoho rysa dokonce v Jizerských horách srazilo auto," upřesnil Drahný.

Člověk - jediný nepřítel

Krkonoše protkané hustou sítí turistických stezek, kudy celoročně procházejí davy turistů, ovšem rysům neposkytují dostatek nezbytného klidu. "Několik set kilometrů cest a cyklotras spolu s hustou sítí silnic a účelových komunikací nenabízí divoké zvěři množství klidových území k nerušenému životu," podotkl Drahný.

Ochranáři se navíc obávají reakce myslivců chránících lovné revíry před škodnou, kterou vzácný a zákonem chráněný rys bohužel z jejich pohledu představuje. "Nejsou výjimkou případy, kdy kvůli ochraně srnčí zvěře myslivci, vzdor riziku nemalého postihu, rysa jednoduše zastřelí," tvrdí Drahný.

Rys ostrovid je ohrožený druh kočkovité šelmy. Krkonoše, kde je v posledních dvou stoletích pokládán za vyhubený, hojně obýval v 17. a 18. století. Teritorium dospělého rysa nezřídka představuje území o desítkách i stovkách kilometrů čtverečních. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám