Hlavní obsah

Řidiči si mohli v Sosnové umazat první trestné body

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sosnová

První motoristé ve středu zavítali na autodrom v Sosnové u České Lípy, aby absolvovali školení bezpečné jízdy, při kterém si mohou odmazat trestné body. Po mosteckém autodromu je českolipský polygon teprve druhým výcvikovým areálem v ČR, kde si řidiči mohou vylepšit stav bodového registru.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Řidiči na autodromu v Sosnové

Článek

Na Českolipsko proto ve státní svátek zavítali hříšní šoféři z celé země. Výjimkou nebyli účastníci z Brna nebo Olomouce.

„Jsme tu od osmé ráno, ale musím to ještě chvíli vydržet, řekl asi hodinu po poledni mladý řidič s přezdívkou Karlos. „Nasbíral jsem 9 bodů za vysokou rychlost. Jelikož jsem řidič z povolání, odmazání bodů potřebuji,“ vysvětluje mladík, proč neváhal za kurz ve výcvikovém středisku v Sosnové zaplatit 3900 korun.

Řidiči kroužící ve svých vozech po autodromu poslouchají z vysílaček pokyny instruktora. Učí se, jak správně najíždět do zatáček, jak správně předjíždět, ale vyzkouší si také, jak se chová jejich automobil při smyku.

„Bála jsem se, že dopolední teoretická část bude nudná, ale instruktor vyprávěl zajímavé věci. Jízdy jsou ale samozřejmě zajímavější,“ vypráví řidička zbrusu nového jeepu při čekání na další část kurzu – průjezd zatáčkou s přetáčivým smykem.

„Potřebuji odmazat bodíky, které jsem získala za telefonování a rychlou jízdu,“ prozrazuje s úsměvem své prohřešky mladá žena.

Zmizí tři body

Školení bezpečné jízdy s vydáním závěrečného potvrzení za účelem odpočtu tří bodů v registru řidiče se nemůže zúčastnit každý. Absolvovat kurz mohou pouze řidiči, kteří nemají v součtu více než 10 bodů a nemají zaznamenán žádný jednotlivý přestupek ohodnocený 6 a více body.

„Zájem je obrovský. Vypsané kurzy do konce listopadu jsou beznadějně obsazené. Na každý termín je zapsáno 24 řidičů,“ řekl pracovník autodromu v Sosnové Jan Peškař. Podle něj bude autodrom v budoucnu otevírat až 15 kurzů měsíčně. Kvůli získání akreditace musel českolipský autodrom vynaložit nemalé prostředky v řádu miliónů korun. „Nejnákladnější bylo vybudování vany pro aquaplaning a také zařízení pro vyvolání smyku,“ dodal Peškař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám