Hlavní obsah

Na gymnáziu v Českých Budějovicích má deset lidí prasečí chřipku

Právo, Novinky, Vladimír Vácha, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Prasečí chřipka ohrožuje osm studentů a dva zaměstnance gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích. Právo o tom informoval v úterý dopoledne František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje.

Článek

Výsledky tzv. konfirmace v pondělí odpoledne potvrdily informaci Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu o nálezu chřipky typu Pandemic (H1N1) 2009 u osmi studentů a dvou dospělých osob ze zmíněného gymnázia. O které se jedná, zatím hygienici nechtějí prozradit.

„Dosud bylo vyšetřeno dvacet osob, u nichž se projevily příznaky onemocnění. Šlo o patnáct studentů, čtyři dospělé osoby, které se účastnily zájezdu v Bavorsku, dalším nakaženým byla osoba, která přišla s účastníky zájezdu po jejich návratu do ČR do styku. Onemocnění bylo zatím potvrzeno u osmi studentů a dvou dospělých,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje MUDr. Jitka Luňáčková.

Počet nemocných se ještě může ale ještě změnit. „Z dosud vyšetřených osob byly u dvou výsledky negativní, u dalších osmi, u nichž se příznaky onemocnění projevily později, budeme muset na potvrzené výsledky vyšetření počkat do dalších dnů,“ upřesnil Kotrba s tím, že jde celkem o 30 studentů a čtyři dospělé osoby, kteří navštívili partnerskou školu v bavorském příhraničí, kde se tzv. prasečí chřipka vyskytla.

Vedoucí zájezdu byli o této skutečnosti informováni německými pedagogy, a proto jim již v průběhu cesty domů poskytla vedoucí protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková telefonicky všechny potřebné rady včetně protiepidemických informací. Ihned při příjezdu byli o situaci informováni i rodiče žáků. Ti, u nichž se příznaky onemocnění projevily, byli vyšetřeni na infekčním oddělení Nemocnice České Budějovice.

Studenti, kteří se nakazili, jsou z tercie. Je jim kolem 14 let. „Žádné písemné ani oficiální informace jak z hygienické stanice, tak i z infekčního oddělení českobudějovické nemocnice nemám. Vím, že část studentů, kteří se zúčastnili jazykového kurzu v Německu onemocněla chřipkou, a proto jsem udělil celé třídě dva dny ředitelského volna na zotavenou,“ řekl novinářům ředitel Gymnázia J. V. Jirsíka Jaroslav Pustina. 

Dosavadní průběh onemocnění byl mírný s teplotami do 39°C, rýmou a kašlem, všichni pacienti byli už po vyšetření podle informací mluvčího nemocnice Jana Duška propuštěni do domácí izolace. V neděli a v pondělí se k vyšetření dostavilo dalších 7 studentů a jedna osoba v tzv. kontaktu.

Žáci odjeli na pobyt v bavorském Chamu 21. října a do Čech přijeli v pátek 23. října. Zdraví školáci z postižené třídy se tak do školy vrátí až 2. listopadu, po podzimních prázdninách. Tato doba je postačují pro případ, že by se u některého studenta chřipka ještě neprojevila. „Mluvil jsem s některými z nich. Říkali, že berou paralen a ibalgin,“ dodal ředitel.

Jeho slova v podstatě potvrdil jeden ze studentů. „Jsem s nimi v kontaktu přes počítač. Jsou v pohodě. Strach osobně nemám,“ uvedl jeden z oslovených žáků na chodbě školy.

Zvláštní opatření nechystá ani Jihočeský kraj, který je zřizovatelem gymnázia. „Škola dala dětem prázdniny, aby se chřipka dále nešířila. Jinak žádná další zvláštní opatření nepřijímáme. V nemocnici pokračujeme v přípravách na možnou pandemii,“ uvedla pro Právo náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD), která má zdravotnictví na starosti.

V Karlových Varech zemřela žena

Minulý týden nákaze prasečí chřipky podlehla jedenatřicetiletá žena v karlovarské nemocnici, která dlouhodobě trpěla srdečním onemocněním. V tamní nemocnici leží s virem H1N1 také třicetiletý muž, který rovněž trpí chronickým onemocněním. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám