Hlavní obsah

"Katarský princ" chce po Česku odškodnění za vazbu

Novinky, Luděk Fiala
Praha

Člen katarské vládnoucí dynastie Al-Sání Hámid bin Abdal Sání, který v ČR podle soudu zneužil celkem 16 dívek, z nichž čtyři byly nezletilé, chce po Česku čtvrtmiliónové odškodnění za zhruba rok, který strávil ve vazbě. V pondělí o tom informovala televize Nova. Sáního nechal v roce 2005 tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec vydat do Kataru, kde bylo jeho stíhání zastaveno.

Článek

"Konkrétně se jedná o žádost náhrady škody způsobené rozhodnutím o vazbě," řekl Nově zástupce ministerstva spravedlnosti Richard Klíčník. Sání podal žalobu k obvodnímu soudu pro Prahu 2 a požaduje zhruba 250 000 korun.

Sání byl v květnu 2005 odsouzen na dva a půl roku do vězení, v srpnu ale Nejvyšší soud rozhodl, že ministerstvo spravedlnosti ho může vydat ke stíhání do Kataru, a to i přes nesouhlas soudu, který proces vedl.

Ministr Němec tehdy ujišťoval, že se Katar zavázal k dalšímu stíhání člena vládnoucí dynastie. Sání strávil v katarské vazbě osm dní, poté byl vyšetřován na svobodě a nakonec bylo v lednu 2007 stíhání ukončeno s odkazem na útrapy, které mu mělo přinést vyšetřování a roční vazba v ČR.

Soudce, který měl o princově požadavku na odškodnění rozhodovat, se označil za podjatého a kauzu odmítl. Nyní o své podjatosti rozhodují ostatní soudci, uvedla Nova. 

Podle právníků oslovených televizí nemá nevlastní bratranec katarského emíra, označovaný nepřesně za "katarského prince", šanci na úspěch. "Řekl bych bez nadsázky, že je to drzost," řekl Nově advokát Martin Tocik.

Exministra Němce kvůli kauze dvakrát vyšetřovala policie pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, pokaždé však bylo prověřování odloženo.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko může znovu stíhat katarského prince

České státní orgány by mohly pokračovat v trestním stíhání katarského prince Hámida bin Abdullaha al-Sáního, který byl v ČR před třemi lety nepravomocně...

Výběr článků

Načítám