Hlavní obsah

Šéf strážníků v Plzni bakalářskou práci otrocky opsal, potvrdil právník

– Plzeň • Aktualizováno

Dlouholetý šéf plzeňské městské policie a absolvent právnické fakulty v Plzni Luděk Hosman otrocky opsal bakalářskou práci svého bývalého nadřízeného. V pondělí to potvrdil Hosmanův právník Radek Ondruš.

Foto: Petr Eret, ČTK

Sedm let stará bakalářská práce šéfa městských strážníků v Plzni a absolventa místních práv Luďka Hosmana (vlevo) se ve většině textu zcela shoduje s o rok starší prací jeho bývalého nadřízeného.

Článek

Spolu s klientem počká na verdikt univerzity, která rozhodne, co dál. Případ je podle Ondruše selháním systému na fakultě, opsané bakalářské práce si prý měli všimnout její vedoucí i oponent.

Ondruš potvrdil, že za základ práce si Hosman vybral práci svého bývalého nadřízeného Radovana Sládka. "Hosman to opsal a doplnil, včetně gramatických chyb. Je zřejmé, že měl počítačový základ. Do práce dodával samozřejmě také něco svého," řekl Ondruš. Podle něj ale není pravdou, že Hosmanovi základ práce Sládek nedal.

Je to chyba školy, tvrdí Hosmanův advokát

Podle Ondruše ovšem nejde o selhání jednotlivce, nýbrž systému. Práce prý neměla v žádném případě projít obhajobou. "Měl to chytit už vedoucí práce. Měl ho s tím vyhodit," dodal Ondruš.

Podle něj jde o to, že Hosman dělal školu na začátku dálkově a nikdo jemu ani ostatním nevysvětlil, jak mají čerpat z pramenů, co mohou a nemohou opsat, co mohou citovat.

Na fakultě nebyly vytvořeny vůbec mechanismy pro to, aby práce byly řádně kontrolovány, argumentuje dál Ondrouš. "Měl být vedoucí práce, oponent, komise. Je zjevné, že to vůbec nečetli, dodal Ondruš.  

Hosman byl minulý týden zbaven až do vyšetření případu své funkce, kterou zastával od roku 1998. V pátek řízení městské policie dočasně převzal po rozhodnutí radnice jiný strážník.

Sedm let stará bakalářská práce šéfa městských strážníků v Plzni a absolventa místních práv Luďka Hosmana se ve většině textu zcela shoduje s o rok starší prací jeho bývalého nadřízeného. Obě vznikly na stejné katedře plzeňské právnické fakulty, mají podobné téma, shodné názvy většiny kapitol, obsahují stejné chyby v diakritice a podobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám