Hlavní obsah

Před očima dětí hrál ruskou ruletu, do vězení nepůjde

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset až patnáct let. Takový rozsudek hrozil za pokus vraždy a týrání pětatřicetiletému Františku Řehořovi z Brna. Nešťastník, který na sebe upoutal největší pozornost tím, že se před zraky družky a dětí pokusil o sebevraždu při takzvané ruské ruletě, však od soudu odešel jen s podmínkou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Františku Řehořovi hrozilo za pokus vraždy až 15 let. Nakonec odešel od soudu s podmínkou.

Článek

Po náročném hledání pravdy v neurovnaných partnerských vztazích mezi obžalovaným a družkou soud Řehoře potrestal pouze 18 měsíci s podmínkou na čtyři roky za týrání. Pokus vraždy se nepodařilo prokázat.

Několik let se vyhrocovaly vztahy mezi Řehořem a jeho partnerkou, která s druhem žije osm let ve společné domácnosti spolu se svojí dcerou z dřívějšího manželství a se společným synkem.

V současné době čekají ještě další dítě. Řehoř se snažil  řešit problémy mimo jiné i tím, že se s rodinou přestěhoval z Čech na Moravu. Ani v novém bydlišti se jim však hádky nevyhýbaly a jak sám obžalovaný přiznal, občas docházelo k velmi prudkým, při kterých nezůstalo jen u nadávek, ale provázely je i vzájemné fyzické útoky. 

Situaci, na níž se zjevně podepsal alkohol a údajně také drogy, provázela nevěra, žárlivost, ponižování fyzické i psychické. Vše vyvrcholilo v březnu letošního roku, kdy Řehoř opět podezíral družku z nevěry.

Sám se opil a legálně drženým revolverem se pustil před očima již těhotné družky i obou dětí do hry se smrtí, která mohla skončit osudově. Při ruské ruletě vložil náboj do zásobníku a ten roztočil.

Pak natáhnul kohoutek a stisknul spoušť. Hlaveň měl v ústech. Zbraň nevystřelila. Životní štěstí měl i při prokazatelně druhém pokusu, kdy si zbraň přiložil ke spánku. I tento pokus přežil.  Ze sebevražedných hrátek jeho družka dokonce pořídila fotografie.

"Opakovaně mně slíbila, že skoncuje s pitím. Jenže pak se opila znovu. Byl už jsem bezradný a nevěděl kam dál," vysvětloval v obhajovací řeči obžalovaný. Přiznal, že ženu opakovaně uhodil, ale rozhodně popíral, že by po neúspěšných pokusech aplikoval ruskou ruletu i na ní.

Soud mu dal za pravdu. V případě, kde tehdy zasahovala i družkou přivolaná policie s psychology, kteří Řehořovi sebevraždu rozmluvili, se totiž pokus vraždy prokázat nepodařilo. Soudce  muže pustil i z vazby. Státní zástupkyně se proti výši trestu i propuštění odvolala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám