Hlavní obsah

Pardubičtí radní si udělali výlet tryskáčem do Španělska na fotbal

– Pardubice
Právo, Zdeněk Seiner

Opozice v pardubickém městském zastupitelstvu je na nohou. Je přesvědčena, že má v rukou další důkaz o korupci starostů městských obvodů zvolených za ODS. Ve čtvrtek přistál na pardubickém letišti soukromý tryskáč, ze kterého vystoupili podle svědků starosta městského obvodu Pardubice 5 Jaroslav Kňava (ODS) a starosta sedmého pardubického obvodu Milan Tichý (ODS).

Foto: ČTK

Článek

S nimi cestovalo také sedm podnikatelů, kteří nemají k pardubickému magistrátu nijak nepřátelský vztah. Všichni byli plni zážitků z dvoudenního výletu do Španělska, kde zhlédli zápas fotbalové Ligy mistrů Real Madrid - AC Milán.

„Kdyby to byl jejich první výlet, řeknu si - šetřili na to roky, je jejich věcí, jak utratí starostenské platy za celé volební období. Ale už byli v tomto volebním období dvakrát na týden na Floridě podívat se na hokej. Politik, který se nechá takto sponzorovat, má u veřejnosti důvěru na úrovni absolutní nuly,“ komentoval pro Právo tento výlet Miroslav Váňa, předseda pardubické krajské organizace ČSSD.

Starosta může výdaje doložit

„Není pro mě žádným problémem doložit, že jsem si celou cestu platil sám za své peníze,“ řekl Právu starosta Kňava.

„Spolu kamarádem Milanem Tichým navštěvujeme různá sportovní utkání, ale bulvární novináře máme pořád za patami. Vidět takový zápas, jako je duel Madridu s AC Milán, pro nás bylo vždycky snem, který jsme si konečně splnili. Každý může jít na fotbal nebo hokej, jenom u politiků to není fandění, ale důkaz korupce. Už jsem z toho vysloveně znechucený. Zcela vážně uvažuji, že s politikou skončím,“ svěřil se Právu starosta Kňava. Jeho spolucestující starosta Tichý měl v pátek vypnutý mobilní telefon.

Podnikatelé, kteří zaplnili další místa v letadle, kategoricky odmítli jakékoliv vyjádření. Někteří i popřeli, že by se výletu do Španělska účastnili. „Je to naše zcela privátní věc a privátně se chovali i starostové. Nehrabte se nám v soukromí,“ varoval jeden z nich.

„Předpokládám, že letěli challengerem nebo podobným typem malého letadla. Přímé náklady na pronájem, posádku, palivo, letištní servis a další nezbytnosti by na jednoho účastníka měly být mezi 65 až 80 tisíci korunami,“ řekl Právu Jindřich Rychtera, ekonom firmy provozující aerotaxi.

Výběr článků

Načítám