Hlavní obsah

Žena v Karlových Varech zemřela na prasečí chřipku, potvrdila laboratoř

– Praha • Aktualizováno

Národní referenční laboratoř potvrdila, že příčinou úmrtí ženy, která ve čtvrtek zemřela v karlovarské nemocnici, byl opravdu vir prasečí chřipky H1N1. Potvrdila tak nález místní laboratoře.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarská krajská nemocnice, na jejímž ARO zemřela ve čtvrtek dopoledne žena s prasečí chřipkou.

Článek

"V rámci celkového komplikovaného zdravotního stavu včera této chřipce podlehla," řekla  Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít dodal, že v 18 zemích EU chřipce podlehlo 269 lidí, na celém světě jich bylo 5113. Hlavní hygienik ČR také řekl, že Evropa přehodnotí očkování proti prasečí chřipce. Dospělí budou dostávat jednu dávku, ostatní skupiny dvě.

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové je vysoce pravděpodobné, že budou přehodnoceny počty lidí, kteří budou moci být očkováni. Mezi ně budou patřit zdravotníci, osoby s chronickými nemocemi a lidé důležití pro chod státu.

Jak Jurásková zdůraznila, očkovat by se mohlo od poloviny listopadu. Dále dodala, že výskyt prasečí chřipky v Česku není nijak dramatický, naopak klinický průběh nemoci je lehký. Podle ní je zejména důležité dbát na základní hygienické návyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám