Hlavní obsah

Na plzeňská práva dorazila kontrola, výsledek bude za měsíc

– Plzeň
Novinky, Ivan Blažek

Akreditační komise ministerstva školství jedná v pátek na děkanátu skandály zmítané plzeňské právnické fakulty. Jednání se zúčastní i rektor Západočeské univerzity Josef Průša a pověřený děkan fakulty Jiří Pospíšil.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Akreditační komise ministerstva školství v čele s předsedkyní Vladimírou Dvořákovou (vlevo) jedná od rána s vedením plzeňské právnické fakulty.

Článek

„Budeme se zabývat i minulostí, ale podstatná je pro nás budoucnost této školy, to, jak se bude vyvíjet dál,“ řekla Právu včera předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková.

„Teď je naprosto nejdůležitější, aby se fakulta stala transparentní a nevzbuzovala pochyby. To je otázkou tří nebo pěti měsíců. A pak se musí pracovat na personální i vědecké stabilizaci, protože i očištěná škola, která ztrácí lidi a kde není věda a výzkum, má problém,“ podotkla Dvořáková.

Hodnocení fakulty bude za měsíc

Komise už před týdnem dostala od provizorního vedení fakulty na pět set stran dokumentů. „Některé jsme si ještě dodatečně vyžádali,“ uvedla Dvořáková. Komise podle ní v žádném případě nebude zjišťovat, zda ten a ten student získal titul právem. „To musí udělat někdo jiný. Naší věcí ale je, aby škola získala mechanizmy minimalizující podobná rizika,“ sdělila Dvořáková. Hodnocení fakulty chce komise zveřejnit koncem listopadu.

Nestandardně krátké studium některých absolventů už prověřuje rektorát Západočeské univerzity. „V neděli se sejde osmičlenný tým, který prověří první stovku absolventů s nejkratší dobou studia. A jsem čím dál více přesvědčený, že to celé splaskne jako mýdlová bublina,“ řekl rektor Josef Průša.

Pověřený děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil vydal ve čtvrtek prohlášení, podle něhož padá podezření z mediálně známých excesů na jednotlivce a nikoliv na instituci jako takovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám