Hlavní obsah

Ředitel střední školy byl odvolán za obchod s potvrzeními o studiu

Právo, Patrik Biskup
Cheb

Kupčení s doklady o studiu zlomilo vaz řediteli Integrované střední školy (ISŠ) Cheb Janu Kotovi. Ve čtvrtek ho odvolala rada Karlovarského kraje za to, že škola za úplatu 100 eur vypomáhala cizincům k získání řidičských průkazů tím, že jim vydávala falešná potvrzení o studiu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Právo na nezákonný postup školy upozornilo už v září, následná kontrola podezření z nelegální činnosti potvrdila.

Škola údajně vydala asi 75 potvrzení. Této možnosti využívali podle krajského radního Vratislava Emlera hlavně cizince žijící v Německu, aby znovu získali řidičský průkaz, o nějž přišli třeba kvůli problémům s alkoholem.

„Ředitel Kot vysvětlení k záležitosti několikrát změnil. Od verze, že škola peníze vybírala a vedla v účetnictví, až po variantu, že potvrzení byla zdarma,“ prohlásil ve čtvrtek před novináři náměstek krajského hejtmana Martin Havel.

Poslední varianta o tom, že mělo být potvrzení zdarma, zaznělo podle Havla teprve poté, kdy kontrola v účetnictví školy žádné zaúčtované částky neobjevila. „Pro kraj bylo rozhodující pochybení ředitele, že obdrželi doklad lidé, kteří na škole nestudovali. Jak to bylo s penězi, to nám nepřísluší zkoumat. Proto se obrátíme na orgány činné v trestním řízení, aby záležitost prověřily,“ dodal.

Policie už v této souvislosti trestně stíhá tři podezřelé, kteří za úplatky cizinců nové řidičáky obstarávali. Obvinění jsou zkušební komisař, pracovník autoškoly a překladatelka. „Mezi obviněnými zatím nikdo ze školy není. Ale vyšetřování ještě pokračuje,“ uvedl dozorující státní zástupce Zdeněk Slepička.

Právo zjistilo, že pojítkem mezi školou a trojicí obviněných je hlavní organizátor, učitel autoškoly, který se s ředitelem Kotem velmi dobře znal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám