Hlavní obsah

Ve Sněmovně by se měli kvůli kauze Sazka objevit Hušák a Lang

Praha

Šéf poslanecké komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc ve čtvrtek oznámil, že za dva týdny by měli do Sněmovny přijít šéf Sazky Aleš Hušák a ředitel BIS Jiří Lang. Důvodem jejich přítomnosti bude sdělení informací o údajně nezákonném vyšetřování, které BIS vůči Sazce vedla. Toto vyšetřování údajně vzešlo z popudu šéfa ODS Mirka Topolánka a tehdejšího ministra školství Ondřeje Lišky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

"Očekáváme, že tyto informace obdržíme ještě před jednáním komise, aby je komise mohla prozkoumat před tím, než o této věci budou hovořit pan Hušák a pan ředitel BIS Lang," uvedl Tejc.

Komise má prověřit, zda bylo vyšetřování Sazky ze strany BIS zákonné, či ne. "Já jsem pro to, ať klidně v Sazce proběhne audit, ať se vyšetří vše po stránce finanční i trestněprávní, ale k tomu jsou odpovídající orgány státu, ať už finanční úřady či policie," poznamenal.

Topolánek už dříve v této kauze prohlásil, že BIS rozhodně neúkoloval, Tejc tomu však nevěří a předpokládá, že minimálně ústní pokyn od něj vzešel. Důvodem zahájení vyšetřování měla být skutečnost, že podnikání loterijní společnosti nějakým způsobem ohrožuje vnitřní bezpečnost státu. Topolánek k tomu uvedl, že monitoring sázkových kanceláří má BIS v popisu práce.

O prošetření jednání BIS požádala sama Sazka prostřednictvím svého ředitele Aleše Hušáka. Ve čtvrtek také vyšlo tiskové prohlášení společnosti, v němž označila "výroky, v nichž je společnost obviněna z účasti na pádu vlády, z ovlivňování personálního složení státních institucí nebo z nedostatečné kontroly akcionáři a v nichž je zpochybňována její licence" za nehorázné.

Reklama

Výběr článků

Načítám