Hlavní obsah

V Česku za měsíc přibylo 18 HIV pozitivních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V září přibylo v Česku 18 HIV pozitivních lidí, což je dvakrát více než v srpnu. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) největší nárůst zaznamenala Praha, a to sedm nových případů, a Ústecký kraj čtyři případy. Od počátku roku lékaři zjistili HIV infekci u 114 lidí.

Článek

Manažerka Národního programu HIV/AIDS pro ČR Džamila Stehlíková. Zářijový nárůst vysvětlila tím, že si lidé v tuto dobu nechávají po návratu z prázdnin a dovolených udělat test. Počet zjištěných HIV případů v tuto dobu podle Stehlíkové narůstá prakticky každý rok.

Celkem se v Česku nakazilo virem HIV 1301 lidí. Z toho 282 onemocnělo AIDS. Onemocnění podlehlo 152 lidí, z toho pět v letošním roce.

Podle statistiky SZÚ nejvíce HIV pozitivních občanů je v Praze, ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Ústav evidoval ke konci září v Praze 624 lidí s HIV virem, ve Středočeském kraji 123 a v Jihomoravském 108. Naopak nejméně jich je v Pardubickém kraji a na Vysočině.

Stehlíková uvedla, že ačkoli ČR patří mezi země s relativně nízkým počtem HIV nemocných, v posledních třech letech se jejich počet výrazně zvýšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám