Hlavní obsah

Pecina: Proplácení poplatků v krajích je závadné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra považuje postup většiny krajů, které vrací lidem peníze za zdravotnické poplatky, za závadný. V úterý ministerstvo odeslalo krajům výzvu k nápravě. Poslancům to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Martin Pecina zvolený do vlády za ČSSD. Kvůli poplatkům se mezi hejtmanem Davidem Rathem a místopředsedou ODS Petrem Nečasem strhla ve Sněmovně krátká slovní přestřelka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Výzva krajům se týká všech kromě hlavního města Prahy, kde se poplatky nevrací, a Plzeňského kraje, kde mají odlišnou metodiku. Kraje mají podle zákona 60 dnů na odpověď ministerstvu. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase Pecina svými slovy potvrdil, že kraje proplácením poplatků porušují zákon.

Hejtman Středočeského kraje a poslanec za ČSSD David Rath na plénu nereagoval na Pecinovo oznámení, ale až na kritická Nečasova slova. Nečas mimo jiné uvedl, že hejtmani ČSSD v čele s Rathem nezákonně vynakládají peníze a prostředky jim potom chybí na potřebné věci. Ratha nazýval "hejncem" podle spojení funkcí hejtmana a poslance, což je podle něj nový druh politického živočicha.

Rath nejprve Nečase ironicky pochválil na pěkné nové slovo, "takový nečasotvar", a vzápětí nařkl exministra práce a sociálních věcí Nečase, že snížil dotace krajům na provoz domovů důchodců o desítky procent kromě Prahy, kde vládne ODS. "Nemaťte tady lidi o poplatcích. Začal jste zneužívat svoji funkci," hřímal hejtman a poslanec a Nečasův postup označil za sprosťárnu. "Jde nám jen o udržení stejného principu pro všechny. Měl byste se maximálně stydět," dodal.

Rath poslal Nečase ke zpovědi

Nečas se bránil tím, že dal na sociální služby dvojnásobný objem peněz oproti minulosti. Chtěl, aby Středočeský kraj poskytoval na sociální věci tolik peněz jako dříve. Zatímco v roce 2005 to bylo 1,5 miliardy korun, nyní je to 600 miliónů korun, uvedl bývalý ministr a dodal: "u strany, která má ve svém názvu "sociální", provádět takto sociální politiku ve prospěch politických dobrodruhů typu pana hejnce" Ratha, tak to podle mého názoru není dobrým vysvědčením této parlamentní strany,“ řekl Nečas.

V reakci na to Rath prohlásil, že Nečas lže. "Měl jsem vás za křesťana, budete muset asi jít ke zpovědi," usmíval se hejtman. K němu se poté přidal i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který prý pokládal Nečase za "slušňáka", ale nyní se svým projevem v jeho očích posouvá mezi "sládkovce" a podobné.

Sociální demokraté se snaží zdravotnické poplatky zrušit, nenašli pro to ale zatím v parlamentu potřebnou podporu. Ve čtvrtek ČSSD předložila Sněmovně nový návrh na úplné zrušení poplatků.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám