Hlavní obsah

Kalousek perlil ve Sněmovně, přirovnal vznik TOP 09 k založení KSČ

Právo, Jiří Ovčáček

TOP 09 se během středy stala opakovaně terčem útoků poslanců sociální demokracie. A tak zakladateli nové strany Miroslavu Kalouskovi nezbývalo, než na výpady reagovat. Pobavení v jednacím sále Sněmovny vyvolal, když s nadsázkou přirovnal způsob založení TOP 09 ke vzniku KSČ v roce 1921.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Miroslav Kalousek (vlevo) a Bohuslav Sobotka na schůzi Sněmovny v Praze

Článek

Polovina poslanců ČSSD musí podle Kalouska tuto historii znát, protože byla před listopadem 1989 právě v KSČ a na schůzích založení komunistické strany věnovali dojatě vzpomínky.

Debatu nad TOP 09 vyvolal při jednání o rozpočtu, stejně jako před tím tu o bývalém šéfovi ČSA Jaroslavu Tvrdíkovi, předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. Obvinil Kalouska, že neustále vystupuje v dolní komoře za „imaginární parlamentní stranu TOP 09“. Podle Sobotky o parlamentní stranu nejde, protože do Sněmovny nekandidovala. A samotný Kalousek pak kandidoval v barvách lidovců.

To lidi podle Sobotky může zmást. „Pak ho viděli na billboardech před volbami do Sněmovny jako předsedu KDU-ČSL, kdy si pochvaloval, jak se mu povedlo zvýšit rodičovský příspěvek na 7,5 tisíce korun, aby ho vzápětí po volbách jako ministr financí těm lidem sebral,“ prohlásil Sobotka na Kalouskovu adresu.

Kalousek si nenechal Sobotkovy útoky líbit. Uvedl, že TOP 09 je parlamentní stranou a to čtvrtou nejsilnější. Na pomoc si vzal historii. Poukázal na členství v KSČ u poloviny poslanců ČSSD.

Malá přednáška z historie

„Nechci připomínat polovině členů vašeho klubu, dříve členům Komunistické strany Československa, že na svých dříve stranických schůzích dojatě vzpomínali na rok 1921, kdy rozhodnutím řady sociálních demokratů vznikla Komunistická strana Československa,“ poznamenal.

Za pobavení v sále pak dodal: „Tímto procesem v zásadě vznikl i TOP 09. Rozhodnutím několika křesťanských demokratů vznikl TOP 09. Konec konců od někoho jsme se to naučit museli“. Kalousek k útokům vedeným z řad ČSSD ještě přidal: „Ať se vám to líbí nebo ne, tak těch 14 zákonodárců TOP 09 je jasnou politickou silou, kterou samozřejmě můžete většinou ve Sněmovně i v Senátu převálcovat, ale těžko můžete umlčet sílu jejich argumentů. To, že útočíte na formu a neumíte si poradit s obsahem, je toho dokladem“.

Kalousek také informoval, že TOP 09 má 1800 členů. „Snažíme se nepřijímat ty, které nám Lidový dům poslal svým rozkazem. Není jich málo,“ prozradil přitom něco z údajných praktik současné sociální demokracie.

Místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip pak Kalouskovi poděkoval za historický exkurs. „Jinak to bylo krásné školení z historie,“ poznamenal. Na exministra zareagoval také komunistický poslanec Petr Braný. „Těžce se hovoří po lídrovi čtvrtého nejsilnějšího uskupení,“ poznamenal s ironií.

Reklama

Výběr článků

Načítám