Hlavní obsah

Většině politiků bych zkonfiskoval majetek, vtipkoval Zeman

Právo, Bedřich Novotný
Kojetín

O své názory a politické postoje k aktuálním politickým tématům se ve středu podělil se studenty kojetínského gymnázia bývalý český premiér Miloš Zeman. Beseda se konala v rámci jeho návštěvy Olomouckého kraje.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Miloš Zeman znovu vstupuje do politického ringu - zatím opatrně na besedě se studenty v Kojetíně.

Článek

Expremiér neskrýval kritický postoj k současným politikům. Mnozí z nich podle něj patří do kategorie politiků, kteří žijí z politiky, nemají žádný program nebo na něj týden po volbách zapomenou. „Třem procentům politiků bych výrazně snížil plat, třem procentům výrazně zvýšil plat a zbytku bych konfiskoval majetek,“ odpověděl například na otázku, zda považuje příjmy politiků za přiměřené.

Asi dvě stovky gymnazistů strávily ve zcela zaplněném sále tamního městského kulturního střediska dvě vyučovací hodiny. Ačkoli mnozí z nich si Zemana - vzhledem ke svému věku - stěží mohli pamatovat jako aktivního politika, se zájmem kladli různé dotazy.

Samozřejmě došlo i na prezidenta Václava Klause a jeho nechuť podepsat Lisabonskou smlouvu. „Je to smlouva, která bezpochyby posiluje integrační proces a já jsem zastáncem integračního procesu,“ poznamenal Zeman. Výhrady ale neměl k prezidentem navrhovanému dovětku ke smlouvě. "Zatím jsem neslyšel názor právníka, že dovětek je škodlivý,“ dodal.

Zeman prý sází na inteligenci voličů

Zeman také přiblížil hlavní programové body nově vznikající strany, v jejímž čele bude zřejmě stát. Strana, kterou označil za antipopulistickou, bude podle jeho slov prosazovat kvůli snížení rozpočtového deficitu zvýšení daní i osekání sociálních výdajů.

„Je to tak trochu sázka na inteligenci voličů,“ uvedl někdejší premiér. Za jednu z priorit považuje změnu volebního zákona, která by umožnila například přímou volbu prezidenta, hejtmanů nebo starostů.

„Bylo velmi přínosné se dozvědět, jak to vidí člověk, který v posledních letech stál mimo politiku. Myslím, že nejen pro mě byla debata hodně pozitivní,“ řekla Právu studentka čtvrtého ročníku gymnázia Marika Novákové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám