Hlavní obsah

ČSSD předložila ve Sněmovně návrh na zvýšení daní

• Aktualizováno
Právo, jov

Sociální demokraté ve středu předložili ve Sněmovně návrh na zvýšení daně z příjmu. Chtějí v dolní komoře prosadit zavedení druhého daňového pásma ve výši 38 procent pro lidi s příjmem nad 1,2 miliónu korun ročně. ČSSD také přišla s novelou, která umožní odnětí akademického titulu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka (uprostřed) a Zdeněk Škromach (vlevo)

Článek

Předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu na tiskové konferenci informoval, že jeho strana předložila ve Sněmovně návrh zavádějící druhé daňové pásmo ve výši 38 procent pro občany s příjmem nad 1,2 miliónu korun ročně. "Je to dlouhodobě součást našeho programu," řekl k tomu.

Výše daně 38 procent odpovídá někdejší hrubé mzdě, v návrhu ČSSD je ale uvedena hodnota pro nyní užívanou superhrubou mzdu, což je v tomto případě daň ve výši 30 procent. Nyní existuje jen jedno pásmo ve výši 15 procent ze superhrubé mzdy, což odpovídá 23 procentům někdejší hrubé mzdy. 

Podle Sobotky zvýšení daní stabilizuje příjmy veřejných rozpočtů. Sociální demokraté nyní budou o podpoře svého návrhu vyjednávat s ostatními politickými stranami.

ČSSD také zopakovala, že bude prosazovat přijetí svého návrhu na vyplacení 13. důchodu v příštím roce. Podle místopředsedy strany Zdeňka Škromacha by měl být 13. důchod ve výši 2400 korun vyplacen v červnu. Sociální demokraté avizovali, že předloží i novelu zákoníku práce, kdy by se opět proplácely první tři dny nemocenské, a to ve výši 30 procent průměrného výdělku.

Společně s lidovci chce ČSSD také prosadit navrácení výše mateřské a příspěvku na ošetřování člena rodiny na letošní úroveň. Obě dávky byly totiž výrazně sníženy v rámci úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty, to chce nyní ČSSD zvrátit.

ČSSD navrhuje možnost odejmout titul

Sobotka také informoval, že jeho strana ve středu předložila novelu vysokoškolského zákona, která umožní odnětí akademického titulu. Odnětí titulu by bylo možné u lidí, kteří by se dopustili plagiátorství, opsali diplomovou práci nebo nestudovali řádně. O odnětí titulu by rozhodovala komise, odvolání by bylo možné u správního soudu.

ČSSD také v rámci toho samého zákona chce prosadit, aby se zvýšily kvalifikační požadavky na rektory a děkany. Nově by museli mít hodnost profesora, docenta, kandidáta nebo doktora věd, či být absolventy doktorského studia. Novela by neplatila zpětně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám