Hlavní obsah

Topolánek chce česko-americké jednání o vojenské spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek se domnívá, že čeští politici by při nadcházející návštěvě viceprezidenta USA Joea Bidena v Praze měli začít s Američany vyjednávat o jiném typu spolupráce ve vojenské, obranné a bezpečnostní oblasti. Biden přiletí do Prahy ve čtvrtek, ihned poté, co navštíví Polsko. Jeho návštěva se považuje za reakci na zklamání Česka z toho, že USA ustoupily od plánu vybudovat v Brdech radarovou základnu.

Foto: Archiv Právo, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Základna měla být součástí protiraketového štítu, který měl chránit USA a spojence před raketovým útokem ze zemí, jako je Írán či severní Korea. Topolánek uvedl, že Bidenova návštěva "je spíše uklidňující, než že by řešila nějaký konkrétní problém" a že jejím hlavním cílem je vysvětlení změn strategie prezidenta USA Baracka Obamy vůči střední a východní Evropě.

Podle Topolánka by Biden měl jasně vysvětlit důvody, které vedly Obamovu administrativu k rozhodnutí nepostavit radar v Česku.

"Zatím se nabízelo vysvětlení, že důvodem může být změněná zahraničně-bezpečnostní strategie prezidenta Baracka Obamy, jiná alternativa technického řešení protiraketové obrany či politická nestabilita v České republice," napsal Topolánek, jehož vládě se v parlamentu nepodařilo prosadit česko-americké smlouvy o vybudování radaru, a to hlavně ve sněmovně kvůli odporu levicové opozice. S radarem podle průzkumů nesouhlasila ani většina české veřejnosti.

Původní plány na protiraketový deštník pocházely ještě z dob Obamova předchůdce George Bushe. Letos v září ale USA od plánu vybudovat štít v Česku a Polsku, kde měla být raketová základna, odstoupily. [celá zpráva]

Washington chce nyní v Evropě rozmístit mobilnější protiraketové střely, které by měly být v první fázi instalovány na lodích a později i na souši. V Česku by podle Američanů mohlo být umístěno velitelství pro řízení a kontrolu prvků nové verze obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám