Hlavní obsah

Poslanec Wolf se nechce vzdát imunity

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nezařazený poslanec Petr Wolf (dříve ČSSD), který je podezřelý z úvěrového podvodu a porušování autorských práv, trvá na tom, že jde o politickou kauzu, která podle něj ani žádnou kauzou není.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Wolf

Článek

„Je to politické science fiction, virtualita,“ prohlásil poslanec na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně. Politické pozadí podle něho dostala kauza již při jeho nástupu do funkce vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj v roce 2006, kdy „vznikl konkurenční boj soc. dem. v tomto kraji“.

Podle něho je založena na lživém tvrzení o tom, že měl jako jednatel společnosti UT 2002 zpronevěřit peníze ze státních dotací na výzkumné úkoly, jejichž zadavatelem bylo ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Žádostí policie o jeho vydání k trestnímu stíhání by se měl poprvé zabývat mandátový a imunitní výbor Sněmovny.

"Myslím, že pan poslanec by se měl zachovat jako muž a konečně přestat dětsky lhát a zapírat,“ reagoval na Wolfova slova šéf ČSSD Jiří Paroubek.

"Být na jeho místě, tak bych se vzdal imunity,“ dodal. 

Zmocněnec, poslanec

Z dokumentů, které poskytl spolu se svou právní zástupkyní Klárou Veselou Samkovou novinářům, vyplývá, že společnost UT 2002, jíž je podle svých slov minoritním vlastníkem, získala v dubnu 2006 dotace na dva výzkumné programy. O měsíc dříve se stal Wolf zmocněncem vlády pro Moravskoslezský kraj.

„V době, kdy tato společnost vyhrála výběrové řízení na více projektů, které měly být dotovány z MŽP, jsem záhy potom odstoupil z funkce jednatele této společnosti, poněvadž jsem se začal zabývat politikou a zákony toto ani nepřipouštěly. Stal jsem se zmocněncem vlády pro Moravskoslezský kraj. V době následující přišly dotace z MŽP. Tyto byly pod kontrolou úředníků ministerstva a z toho máme zápisy,“ prohlásil Wolf v úterý před novináři.

V dokumentech je uvedeno, že funkce jednatele společnosti UT 2002 se vzdal až 2. března 2006. V červnu téhož roku byl zvolen poslancem za ČSSD.

Podle Wolfa se o jeho kauze začalo hovořit až v roce 2008 v souvislosti z volbou prezidenta a poté v době, kdy opustil ČSSD. „Pak se začalo hovořit o tom, že došlo k zpronevěření nějakých financí z dotací. V té době už žádné dotace nebyly, tedy jsem jako spolumajitel neměl co zpronevěřovat,“ tvrdí Wolf.

Užití prostředků podle něho prověřila kontrola MŽP. Vyjadřoval se k tomu i NKÚ, který konstatoval, že nedošlo ke spáchání žádného trestného činu.

Metody versailleského dvora?

Poslanec zveřejnil výsledek dvou projektů, které jeho společnost řešila s pomocí dotací. Jeden, který se zabýval možným využitím pryžového odpadu, skončil patentovým vzorem. Druhý, který řešil „relaci mezi politikou ŽP a ekonomickým rozvojem“, byl po dvou letech ukončen dohodou o narovnání.

„Závěrem byl rozchod dvou stran – UT 2002 a MŽP  - na právním základě. V dohodě se praví, že obě strany mají své závazky vůči sobě vyřešeny, jinými slovy, že si nic nedlužíme,“ prohlásil Wolf.

Poslanec i jeho advokátka se pozastavili nad tím, že nemají žádné informace od orgánů činných v trestním řízení o tom, čeho se měl Wolf dopustit. Pouze z médií vědí o tom, že policie již požádala Sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání a do dokumentů, které k tomu zatím má mandátový a imunitní výbor, dosud neměli příležitost nahlédnout. Podle šéfky výboru Hany Šedivé (ČSSD) o tom musí rozhodnout poslanci.

Samková prohlásila, že každý by měl mít právo vědět, jaké spisy jsou na jeho osobu vedeny, jaké informace jsou o něm sbírány a v jakém stádiu se orgány státní správy zabývají jeho osobou.

Před rokem byl prý Wolf pozván na policii k podání vysvětlení „jakési imaginality“. Z toho byl pořízen zápis, jehož kopii mu policista odmítl vydat. „Od té doby se dozvídám veškeré informace z tisku a televize,“ uvedl Wolf.

Veselá Samková k tomu dodala, že „v této zemi se rozmohla vzájemná trestní oznámení“ a „došlo k naprosté kriminalizaci politické scény“. Podle ní jsou to metody „versailleského dvora doplněné pouze mobilními a internetovými sítěmi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám