Hlavní obsah

Evropská komise chce po Kanadě vstřícnost k ČR, jinak hrozí vízy pro diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise žádá Kanadu, aby učinila do konce roku vstřícné kroky v zájmu snadnějšího vydávání víz pro Čechy. Pokud jasně nestanoví opatření k obnovení bezvízového stavu s ČR, hodlají eurokomisaři doporučit zemím sedmadvacítky zavedení víz pro diplomaty a držitele služebních pasů.

Článek

"Tato vysoce politováníhodná situace by měla být uzavřena co možná nejrychleji," uvádí se v návrhu zprávy výkonného orgánu Evropské unie analyzující česko-kanadský spor o víza.

ČR už víza pro kanadské diplomaty zavedla v reakci na červencové rozhodnutí Ottawy, která zrušila bezvízový styk s Českem kvůli příliš vysokému počtu žádostí o azyl.

Komise také Kanadu vybízí, aby znovu otevřela své pracoviště v ČR, kde by víza pro české občany vydávala. V současnosti totiž musí Češi kvůli vízům podnikat cestu na kanadský úřad ve Vídni.

"Komise vyzývá Kanadu, aby stanovila jasná opatření, k nimž hodlá v blízké budoucnosti přistoupit v zájmu zrušení vízového požadavku vůči českým občanům," žádá mimo jiné EK.

Obsah návrhu Evropské komise se ještě může změnit. Očekává se, že by se o něm mělo jednat také v pátek v Lucemburku na schůzi ministrů vnitra EU. Pokud EK skutečně doporučí všem zemím bloku zavést opatření vůči kanadské diplomacii, nemusí s ním jednotlivé země souhlasit a záleží jen na nich, jak se k doporučení EK postaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám