Hlavní obsah

Majiteli uteklo stádo koní, strážníci je honili po Jihlavě

Právo, Jana Pechová
Jihlava

Stádo koní zaskočilo řadu řidičů i chodců v neděli odpoledne v jižní části Jihlavy nedaleko od centra. Zvířata utekla chovateli z nedalekého Sasova. I když jejich výlet po jednom z hlavních silničních tahů nakonec nezpůsobil žádnou újmu na zdraví či majetku, vlastníka koní zřejmě čekají nepříjemnosti na úřadech.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Krotitel ve vleku neposlušných zvířat

Článek

"Dokud nedorazili policajti, byl to docela šok a hlavně řidiči jeli doslova krokem, protože nevěděli, co zvířata udělají. Ale státní i městští přijeli dost brzy a naštěstí izolovali koně na chodníku. Ale pohled to byl úžasnej,“ smál se svědek události, který se o neobvyklé zpestření nedělní siesty podělil s Právem.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Zmatení řidiči nevěděli, jak budou koně reagovat.

"Šlo o osm koní, kteří utekli z areálu v Jihlavě - Sasově. Zvířata uběhla asi 300 metrů, chvíli se zdržela u úřadu práce a poté se vydala ulicemi města směrem k dalších 200 metrů vzdálenému Jihlavanu,“ popsal trasu zvířecího špacíru ředitel Městské policie Jihlava Jan Frenc.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Co byste dělali, kdyby se před vámi na přechodu objevil splašený kůň?

Jeho muži se po příjezdu na místo setkali s právě dorazivšími koňáky stopujícími své uprchlé svěřence, a zvířata se tak podařilo dostat do bezpečí o to dříve. 

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Devítihlavé stádo zkomplikovalo v Jihlavě dopravu. Některé kusy to nevzrušovalo.

"Někdo musel otevřít ohradu, jinak si to neumím vysvětlit,“ řekl Právu majitel koní Jiří Vejmělek. Jak dodal, naštěstí se nepřihodilo ani lidem ani zvířatům nic zlého a 'koblížky‘ rozeseté po výpadovce z Jihlavy do Třebíče a jejím okolí prý ošetřovatelé zvířat po cestě posbírali. "Mně se to stalo poprvé,“ dušoval se pan Vejmělek.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Koně na výzvy policistů, aby zastavili, nereagovali.

Policejní ředitel ale uvedl, že poprvé koně ze Sasova určitě neutekli. "Je to opakovaná akce. V dané lokalitě jde navíc o ohrožení bezpečnosti a plynulosti provozu. Případ jsme proto předali státní policii. Vlastník tak ve správním řízení může dostat citelnější pokutu,“ naznačil Jan Frenc, že strážníkům už došla s podobnými excesy trpělivost.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Policisté měli plné ruce práce

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Nakonec se policii podařilo stádo usměrnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám