Hlavní obsah

Ministryně chce prověřovat fakulty všech vysokých škol

Praha
Aktualizováno

Skandál na právnické fakultě v Plzni bude mít za následek i kontroly fungování všech fakult na českých vysokých školách. Bude je prověřovat ministerstvo školství. Nejprve přijdou na řadu školy veřejné, poté soukromé. V Česku je 71 vysokých škol, 26 veřejných a 45 soukromých.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

"Nyní už ministerstvo prověřuje právnické fakulty," řekla v České televizi ministryně školství Miroslava Kopicová.

Právnická fakulta Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni prochází nejhorším skandálem českého vysokého školství od roku 1989. Na fakultě nejsou některé práce studentů, zjistilo se, že část lidí ji absolvovala možná nestandardně rychle. Podezření padá i na některé politiky, podnikatele, policisty.

Některé práce zřejmě nikdy neexistovaly a vznikají dodatečně. Na fakultě se například objevila dizertační práce Jana Kavky, která byla svázána před několika dny, přitom v polovině září z knihovny zmizela. "Z toho usuzuji, že opravdu došlo k podvodnému jednání, kdy práce byla v polovině září stažena z knihovny a nyní tam byla vrácena jiná práce, která byla nově vázaná u pana Raka," řekl Jiří Pospíšil, který je pověřen vedením fakulty. Kavka nyní na fakultě učí občanské právo, Pospíšil ho vyzval, aby odešel.

Kavka v neděli TV Nova řekl, že při dizertaci nepodváděl. Práce, která se na fakultě nyní objevila je tatáž, jako ta, která zmizela, jen ji nechal znovu svázat. Řekl, že neví, kdo původní práci z fakulty odnesl.

Pospíšil vyzval i Stanislava Grosse, který na fakultě dělal doktorát, aby dodal svou rigorózní práci. [celá zpráva]

V souvislosti s případem, která začala plagiátorskou aférou, z funkcí odstoupili už dříve děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Ministerstvo školství také podalo kvůli aféře trestní oznámení. Vyzvalo rovněž ZČU, aby přezkoumala udělené tituly a zrušila je v případě, že je studenti nezískali oprávněně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám