Hlavní obsah

Kalamita nahrála lyžařům, vyrazili na hory

Právo, Aleš Fuksa, Pavel Karban

Téměř metrová vrstva čerstvého sněhu, upravené běžkařské stopy a pohádkově bílé Jurkovičovy domy na Pustevnách. I na neupravených sjezdovkách podle volnostylařů ideální podmínky k lyžování. Tak vypadá v polovině října víkend v Beskydech. Sněhovou kalamitu si na Pustevnách po svém užila více než stovka lyžařů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Milovníci zimních sportů již obléhají hory.

Článek

Většinu na hřeben vyvezla lanovka. Další využili zprůjezdněného silničního úseku od Prostřední Bečvy na Rožnovsku. Tato cesta byla přitom ještě ve čtvrtek zavalená sněhem a hlavně popadanými stromy a větvemi.

„Je to naprosto nepřirozené. V životě by mě nenapadlo, že tady uvidím běžkaře a skialpinisty už v polovině října. První sníh tady na Pustevnách běžně napadne až začátkem listopadu,“ řekla Právu provozovatelka chaty Šumná Petra Otčenášková.

V údolí pod Pustevnami lidé sčítají škody, které způsobila nečekaná sněhová nadílka. Na hřebenech a lyžařských svazích Beskyd ale panovala radostnější nálada. „Zbláznilo se počasí, tak proč bychom měli trčet doma. V pátek jsme sjížděli Lysou horu a teď zkoušíme Pustevny. Lanovkou jsme vyjeli nahoru, dali pivko a na snowboardu sjedeme zase dolů svahem do chaty,“ uvedli dva mladí snowboardisté z Frýdku-Místku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Celoročně je zde spuštěná lanovka. O víkendu ji využilo prvních více než padesát lyžařů a pár desítek běžkařů. „Sjezdovky ještě provozovatelé neupravují, ale to některým lyžařům zjevně nevadí,“ potvrdil Miloš Horečka, který vypomáhá při obsluze lanovky.

Přehodnotit své původní plány museli organizátoři srazu bývalých spolužáků Jarek Prajza z Hluku na Slovácku a Luboš Zavadil z Vyškova. Původně se s ostatními kamarády domlouvali, že na Poustevnách uspořádají trekovou tůru po podzimních Beskydech. „Chtěli jsme si užít babího léta, padajícího listí. Sraz jsme ale v pondělí zrušili kvůli špatnému počasí. Když se ale počasí tak náhle zlomilo, vyrazili jsme alespoň s kamarádem na běžky. Tolik sněhu nebylo za poslední tři zimy,“ kroutil hlavou Jarek Prajza.

Lysá Hora hlásí přes metr sněhu

Na Lysé hoře bylo v neděli hodinu po poledni 103 centimetrů sněhu. „Máme tady minus tři stupně, je mlha, nesněží, ale je námraza,“ popsal Jaroslav Chalupa z meteorologické stanice stav na nejvyšší hoře Beskyd. Brzký sníh podle něj zatím do hor přilákal nejvíce skialpinisty. „Viděl jsem i několik běžkařů,  a pak tu jsou samozřejmě turisti.“

Ačkoli sněhu je v horách dost, horská služba varuje před výlety do Beskyd. „Je tu doslova nebezpečno, stromy padají doslova jako třísky a padají všude, na běžecké tratě i turistické cesty,“ upozornil dispečer Horské služby v Beskydech. Také v Jeseníkách stále platí 2. stupeň lavinového nebezpečí.

„Co se týče úrazů, tak v sobotu jsme ošetřovali jeden na Ovčárně a druhý na Dolní Moravě a přepokládám, že to byli už ty klasické zimní úrazy,“ informoval náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám