Hlavní obsah

Pospíšil požádá Grosse, aby dodal svou práci

– Plzeň
Právo, Radim Vaculík

Dočasný děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil požádá Stanislava Grosse, aby předložil rigorózní práci, díky které v roce 2006 získal v Plzni titul JUDr.

Článek

„Z hlediska očisty školy si myslím, že by bylo vhodné, kdyby (Gross) tu práci do knihovny školy uložil,“ řekl Právu Pospíšil. Ani v pátek, kdy bývalý děkan Jaroslav Zachariáš předával Pospíšilovi sekretariát, se totiž Grossova práce na fakultě nenašla.

„Předal mi formálně všechny dokumenty, které jsou na děkanátu, ale práce mezi nimi nebyla. On tvrdí, že neví, kde ta práce je,“ podotkl Pospíšil.

V rozhovoru pro Právo přitom potvrdil informaci, kterou přinesla MF Dnes, že se uvažuje o odebrání magisterského titulu Janu Harangozzovi. Jeden z členů údajného konkurzního gangu soudce Berky a bývalý majitel soukromé Vysoké školy Karla Engliše měl podle dřívějších informací v Plzni vystudovat přes prázdniny v roce 2005.

„Ano, je to pravda, pan rektor (Josef Průša) mně potvrdil, že jde o tohoto člověka,“ prohlásil Pospíšil s tím, že podle expertízy ministerstva školství může být akademický titul odebrán v rámci správního řízení na univerzitě.

Harangozzova diplomová práce je součástí trestního spisu v kauze podvodných konkurzů. Během projednávání tohoto případu před soudem se dokonce žalobkyně Daniela Smetanová o Harangozzově studiu v Plzni zmínila a v závěrečné řeči prý hovořila o vazbách na školu jako o důkazu zločineckého spolčení.

Škola kontroluje bývalé studenty

Na rektorátu se v současnosti kontrolují seznamy absolventů práv, zda studovali podle pravidel a zda absolvovali všechny potřebné zkoušky.

Rektor Průša v pátek ale Právu sdělil, že v rámci těchto kontrol bylo zjištěno možné nezákonné získání titulu jen u jediného člověka (Harangozza).

„Mám seřazeny všechny absolventy právnické fakulty podle délky trvání studia od šestnácti dnů až do dvanácti let a zatím z těch prvních sto nejkratších tam kromě toho jednoho jména nikdo není, kdo by o ten titul mohl přijít,“ dodal rektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám