Hlavní obsah

Vila Milada po vyhnání squatterů dál chátrá, nikdo ji nechce

Praha

Tři a půl měsíce od násilného vypuzení squatterů z vily Milada v Praze 8 je stav budovy žalostný a nikdo o ni nejeví zájem. Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV), který vilu spravuje, nabídl nemovitost k převodu státním organizacím, žádná se o ni nepřihlásila. Squatteři nyní ústav obviňují, že nechává vilu zchátrat, takže ji bude čekat demolice.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Vila Milada

Článek

Termín, do kdy se mohly státní organizace o Miladu přihlásit, vypršel ve čtvrtek. Nepřišla ani jedna žádost, uvedla mluvčí ÚIV Bohumila Beranová.

O dalším osudu stavby by mělo rozhodnout ministerstvo školství, které je zřizovatelem ÚIV a čeká na jeho návrhy. Beranová nechtěla upřesnit, jaké záměry ústav se stavbou má. "Neradi bychom o tom zatím mluvili," řekla.

Vila mezitím chátrá, podle squatterů hrozí demolice

Squatteři, kteří obývali Miladu od roku 1997, nyní poukazují na špatný stav objektu, o který se v současnosti nikdo nestará. "Do objektu tak již přes tři měsíce zatéká, začínají se hroutit stropy, kroutí se podlahy. V místnostech se na podlahách drží souvislá vrstva vody," píše se na webu squatterů, které na konci června na žádost ÚIV vystěhovala za asistence policie najatá bezpečnostní agentura.

Při červnovém zásahu byla zničena krytina střechy, podle squatterů pracovníci bezpečnostní agentury také motorovou pilou poničili kvalitní a funkční krovy.

"Za sto dnů, kdy je vila Milada v plné správě ÚIV, zchátrala do takové míry, že ji po zimě může čekat jen jediný osud: demolice," uvádějí squatteři a dodávají: „Při vyklizení padaly ze strany ÚIV fráze o odpovědném ‘správci státního majetku‘. Je s podivem, že dnes tento správce stejný státní majetek svévolně a úmyslně demoluje a ničí.“

Do vily investovat zatím nebudeme, přiznává ÚIV

"Dokud se nerozhodne, co s ním bude, nebudeme do něj finančně investovat," řekla Beranová s tím, že se ústav zatím nechystá objekt zabezpečit.

Teta Milada, mluvčí squatterů z vystěhovaného domu, je přesvědčena, že pokud bude dům poničen, nikdo o něj nebude mít zájem. Demolicí uvolněný pozemek by ale podle ní měl vyšší hodnotu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám