Hlavní obsah

Jablonec vyhlásil kvůli padajícím stromům kalamitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec
Aktualizováno

Dalším městem, které vyhlásilo kvůli přívalům sněhu a souvisejícím komplikacím kalamitní stav, se stal Jablonec. Radnice více než čtyřicetitisícového města kalamitu vyhlásila především kvůli pádům sněhem obtěžkaných stromů do drátů elektrického vedení a na silnice. Informoval o tom starosta Petr Tulpa.

Foto: Barbora Silná, Právo

V Jablonci nad Nisou mají silničáři plné ruce práce s odstraňováním popadaných stromů, větví a odhrnováním chodníků.

Článek

„Situace ve městě je velmi špatná. Důvodem je velké množství velmi mokrého sněhu, který láme větve i celé stromy. Navíc sníh nestačíme místy odklízet,“ řekl Právu vedoucí tiskové oddělení Městského úřadu v Jablonci nad Nisou Borek Tichý.

Jak dodal, kvůli sněhové kalamitě zůstaly dnes uzavřeny dvě jablonecké základní školy. „Jde o školu v Rýnovicích a školu v Liberecké ulici. Na pondělí už také nahlásila volno Základní škola Na Šumavě,“ podotkl Tichý.

Foto: Barbora Silná, Právo

Zejména v okrajových částech města, ale i na sídlištích zatím chodníky prakticky neexistují. Buď na nich leží více než půl metru mokrého sněhu anebo jsou zcela zavaleny spadanými větvemi.

Město je stále ochromeno. Sníh leží na chodnících i komunikacích, které jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na mnoha místech ještě nebyly obnoveny dodávky elektrického proudu.

Již ve čtvrtek vyhlásila kalamitní stav radnice v Jeseníku. Tamní technické služby nebyly s to odklízet přívaly sněhu.

Kalamitní stav vyhlásili také energetici. Kvůli poruchám na vedení platí v okresech Liberec, Jablonec nad Nisou, Jeseník, Bruntál, Frýdek-Místek, Vsetín, Šumperk, Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí, Havlíčkův Brod a Chrudim. Bez proudu zůstává 45 tisíc domácností. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Sněhová kalamita zastavila vlaky i auta

Noční sněhová kalamita a silný vítr způsobily komplikace v dopravě a energetice. Zejména na severu Čech a severovýchodě Moravy nevyjela řada vlaků, silničáři...

Výběr článků

Načítám