Hlavní obsah

Na horách nasněžilo nejvíce za třicet let

Přívaly sněhu, které ve středu a ve čtvrtek zasypaly Česko, způsobily kalamitu na mnoha místech a pokořily řadu dlouholetých rekordů. Například v Praze ve čtvrtek sněžilo nejdříve od roku 1961. Na horách zase napadlo nejvíc sněhu za posledních třicet let.

Článek

„V Jeseníkách a Beskydech už leží 90 cm sněhu, v Krkonoších 50 i víc. Je to nejvyšší říjnová sněhová nadílka za posledních třicet let. Sníh padal i v Praze. Překonal tak rekord prvního sněžení, který byl dosud z 27. října roku 1997. Údaje o prvním sněžení v Praze máme od roku 1961 a za celé toto období v Praze dříve nesněžilo než tento čtvrtek,“ řekla ve čtvrtek večer Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

A následky? Sníh, vítr, mlha, závěje i nebezpečí lavin. Na sedmdesát tisíc domácností bez elektřiny a tepla, zastavené vlaky, zablokované silnice, kalamita v horských a podhorských oblastech. [celá zpráva]

Takovou nadílku Krkonoše nepamatují půl století

Ani pamětníci v Krkonoších nepamatují říjen s půlmetrovým přívalem sněhu v horských střediscích a skoro metrovou peřinou na hřebenech. Hory podobná kalvárie nestihla minimálně poslední půl století.

„Jde skutečně o nevídaný extrém a podivuhodnou událost. Něco podobného v Krkonoších nepamatuji od roku 1954, odkdy bydlím ve Špindlerově Mlýně a denně se zabývám místním klimatem,“ konstatoval pečlivý zapisovatel krkonošského počasí a bývalý záchranář Valerián Spusta.

Nástup zimy v říjnu ojedinělý

„Když občas spadlo deset centimetrů, které zakrátko roztály, to je tady v kteroukoli roční dobu vcelku normální. Aby ale zima takou silou udeřila začátkem října s takovou silou, je opravdu jedinečné,“ dodal.

„Naopak v zimě 2006/07 napadlo větší množství sněhu teprve po 22. lednu. Do té doby sice občas zachumelilo, ale za pár hodin to bylo pryč. Teplota se 15. října ve Špindlu pohybovala okolo osmi stupňů. Největší teplotní skok však nastal na Silvestra 1978, kdy teplota rázem klesla ze 4 na minus 20 stupňů a konečně začalo hustě chumelit,“ vzpomíná na klimatické kotrmelce Spusta.

Vydrží, nevydrží?

Příčinu překotného obratu klimatu se amatérský meteorolog, denně zpracovávající klimatické údaje pro špindlerovský Skiareál, netroufá odhadnout. „Myslím, že něco takového s určitostí ani nejde. Zvlášť když podobná anomálie zasáhla značnou část světa,“ podotkl Spusta.

Loterií zůstává i předpověď, zda nynější sníh a mrazivé počasí vydrží s obvyklými výkyvy do jara, zkrátka jestli opravdu převzala vládu nad nejvyššími českými horami zima.

„Vyloučit se to nedá. Protože jde ale o skutečný extrém, neexistuje žádná srovnatelná situace z minulosti, která by mohla v tomto pomoci. Nezbude, než se nechat překvapit,“ konstatoval zapisovatel krkonošského počasí Valerián Spusta.

Loni začala zima v Krkonoších koncem listopadu, kdy napadla už trvalá vrstva sněhu a začaly jezdit první lyžařské vleky. Možnost letos zatím mají alespoň běžkaři se skoro dvouměsíčním předstihem.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněhová kalamita zastavila vlaky i auta

Noční sněhová kalamita a silný vítr způsobily komplikace v dopravě a energetice. Zejména na severu Čech a severovýchodě Moravy nevyjela řada vlaků, silničáři...

Výběr článků

Načítám