Hlavní obsah

Zemanovská strana bude kandidovat ve volbách

Právo, Jiří Ovčáček

Nová zemanovská strana bude kandidovat v květnových volbách do Sněmovny. Právu to potvrdil expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Sám ale kandidovat nehodlá. Zeman přitom plánuje založení týmu odborníků na krizi, který by byl po ruce nově zakládané straně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Předpokládám, že ano,“ řekl ve čtvrtek Zeman na dotaz Práva, zda nová strana půjde do květnových voleb. Expremiér se ale do boje o dolní komoru nechystá. Uvedl, že nechce být v podezření, že mu jde o poslanecké křeslo. Pro novou stranu chce také pracovat zdarma.

Podle exministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra chce Zeman založit protikrizový tým odborníků, kdy by se každý z nich věnoval některému z klíčových oborů. Samotný Grégr už od Zemana dostal nabídku věnovat se národnímu hospodářství.

„Bez specialistů se pracovat nedá,“ uvedl k plánu na založení „mozkového trustu“ Zemanův přítel Miroslav Šlouf. I samotný Zeman záměr potvrdil. „To samozřejmě také,“ sdělil Právu. Zdůraznil přitom, že klíčovým bodem programu nové strany bude především rozšíření práv voličů.

Ostatně, o tom, že plánuje tým odborníků, hovořil Zeman již koncem června v rozhovoru pro Právo.  „Tento tým, samozřejmě vedle již zmíněného rozšíření práva voličů, neboť volič je v současné době inteligentnější než průměrný český politik, by měl za cíl právě vyvést zemi z ekonomické krize. A byla by to nedílná součást programu tohoto subjektu,“ řekl tehdy expremiér.

Celostátní sraz zemanovců

Horká fáze zakládání Strany práv občanů vypukne v sobotu na celostátním pražském srazu zemanovců. Již nyní se rýsuje organizační struktura. Grégr uvedl, že by měla obsahovat základní organizace v čele se svými předsedy a poté organizace krajské. Čtrnáct krajských lídrů by pak tvořilo nejvyšší orgán nové zemanovské strany.

Šéf sdružení zemanovských přátel Eduard Zeman doplnil, že expremiér a bývalý předseda ČSSD oslovil pět ministrů své někdejší vlády, aby vytvořili zakládající výbor nové strany. Kromě Grégra a Eduarda Zemana jde o Miloš Kužvarta, který vedl resort životního prostředí, Jana Fencla, jenž šéfoval zemědělství, a exministra dopravy Jaromíra Schlinga.

Pokud jde o samotný vstup do nové strany, Grégr to ještě zváží. „Jednoznačně podporuji Miloše Zemana v návratu do politiky. K takovému kroku Miloše Zemana dlouhodobě přesvědčuji. Zvážím vstup podle toho, kteří lidé se kolem projektu sejdou,“ řekl Právu.

V uplynulých dnech se hovořilo o účasti šéfky Suverenity Jany Bobošíkové na sobotním shromáždění. Nyní už prý není pozvání, které jí Miloš Zeman adresoval, aktuální. „Mám takový pocit, že to pozvání je poněkud staršího data, a že už nemá aktuální platnost,“ řekl Právu Eduard Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám