Hlavní obsah

ODS má spoustu jiných možných lídrů, vzkazuje špičkám strany Němcová

Právo, Lukáš Bek

Výhrady jihočeských občanských demokratů vůči vedení ODS a hlavně Mirku Topolánkovi sdílejí i jejich kolegové v dalších regionech. Volby nového vedení si dovede představit například místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která reprezentuje region Vysočina. Stejný požadavek měl i oblastní sněm Plzeň-město.

Článek

„Podle mě vůbec by nevadilo, kdyby ten kongres volební byl,“ řekla Právu Němcová. Na dotaz, zda ve straně vidí kandidáta na nového předsedu, uvedla: „Že by ODS neměla lidi, kteří by ji mohli vést, to vylučuji. Je tady spousta zajímavých lidí.“

Jsou to podle ní politici, kteří dlouhodobě formují své názory, „a určitě by vůbec nevadilo, kdyby to byl člověk, kterého si zatím veřejnost nespojovala s lídrovstvím“. O jménech nechtěla mluvit, zatím prý neřeší, zda by se chtěla vrátit na post místopředsedkyně.

Občanští demokraté na Vysočině mají podobné výhrady ke stranickým špičkám jako na jihu Čech. „U nás určitě je spousta lidí, kteří mají pocit, že se vůbec nevyznají v tom, co ODS říká ústy svých hlavních představitelů, jaké pozice zastává, nerozumějí některým krokům,“ popsala Němcová.

Jako příklad uvedla, že se ODS nejdříve postavila za Janotův balíček „a najednou ho jakoby trochu nepodporujeme. Potom řekneme: sestavili jsme vládu Fischera a najednou se od ní trošku chceme distancovat. Mirek Topolánek řekne: nebudu poslancem a nezdůvodní to tak, aby tomu ti lidé rozuměli.“

Nejtěžší doba od Sarajeva

O prosazování volebního kongresu v úterý požádal své zástupce ve výkonné radě sněm ODS v Plzni. „Naši členové se nás ptali, jakým způsobem si pan předseda chce o ten mandát říct jinak, než že požádá o důvěru kongres. Neuměli jsme to jinak vysvětlit,“ řekl včera Právu místopředseda Senátu a šéf oblastního sdružení Plzeň-město Jiří Šneberger.

Vyložená kritika Topolánka prý na sněmu nepadla. Volit by se přitom podle Šnebergra mohl pouze předseda – nikoli místopředsedové či výkonná rada.

Mezi „vzdorné“ regiony patří také Ústecký či Karlovarský nebo část středních Čech a Prahy. Primátor metropole a loňský Topolánkův neúspěšný vyzyvatel Pavel Bém však volební kongres nežádá.

„Mirek Topolánek i celé vedení ODS byli zvoleni na dva roky a já nebudu určitě volat po nějaké revoluci. Pokud se ovšem ptáte, zda v této mimořádné a těžké době, dokonce pro ODS nejtěžší od ‚Sarajeva‘ v roce 1997, stačí jít si na kongres pro pouhé usnesení či poplácání po zádech, pak tvrdím, že nikoliv,“ uvedl Bém pro Právo.

Vše má teď podle něj v rukou Topolánek, „který svou loňskou kandidaturu zcela jasně spojil s úspěšným fungováním vlády. Výsledek ať každý posoudí sám.“ Primátor souhlasí s požadavkem budějovické ODS na vnitrostranickou diskusi. „To nelze než podpořit, neboť bez jasně sdílené vize dále ODS fungovat nemůže. Skončili bychom jako EU, která míří dál a výš, ale dolů se přitom nedívá,“ uvedl Bém.

Macek: jde mu o revanš

Nad usnesením jihočeské ODS se v internetové glose pozastavil neformální poradce prezidenta Miroslav Macek. „Koncepce Mirka Topolánka a současného vedení je přece křišťálově jasná: opět se dostat k moci a udržet se u ní co nejdéle, přičemž u Mirka Topolánka jde ještě o revanš za zhrzenost, že přestal patřit mezi význačné evropské politiky, jak si namlouvá...“ napsal Macek.

„A protože Mirek Topolánek za dobu svého předsednictví ODS každého potenciálního vyzyvatele ‚ukřičel‘, stejně ODS žádného vhodného protikandidáta nemá, o lídrovi ani nemluvě,“ dodal bývalý místopředseda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám