Hlavní obsah

Kindl měl dostat 10 miliónů za arbitráž s Diag Human

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni Milan Kindl, jeho student – šéf Hospodářské komory a pražský zastupitel za ODS Petr Kužel a švýcarský rozhodce Damian Della Ca měli za práci v přezkumné arbitráži s firmou Diag Human každý dostat 10 miliónů korun. Právu to sdělil dobře informovaný zdroj blízký vedení ministerstva s tím, že zvýšení odměny pro rozhodce iniciovalo ministerstvo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý proděkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Milan Kindl

Článek

Zdroj ovšem upozornil, že vzhledem k současným aférám kolem Kindla "již nemusí být desetimiliónová částka aktuální".

Julínek větší odměnu pro rozhodce zamítl

Přezkumný rozhodčí senát byl ustaven loni v létě, po prohře ČR v původní arbitráži s Diag Human, a dodnes se případu zřejmě ani nezačal pořádně věnovat. Rozhodci v předchozím tříčlenném senátu, kteří se touto složitou kauzou zmařených obchodů s krevní plazmou zabývali přes deset let, si za to podle zdroje mezi sebou rozdělili asi jen 250 tisíc korun. Zvýšení jejich poměrně nízké odměny alespoň na úroveň tarifů Stálého rozhodčího soudu loni tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zamítl.

Kindl, jehož do sporu nominovalo ministerstvo zdravotnictví, a švýcarský rozhodce za Diag Human Della Ca se podle informací Práva navíc již přes svoji dřívější neochotu nakonec podvolili rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6, který rovněž na návrh ministerstva zdravotnictví jmenoval loni na podzim do čela jejich tříčlenného rozhodčího senátu Kužela.

Foto: ČTK

Šéf Hospodářské komory a pražský zastupitel za ODS Petr Kužel

Diag Human přesto podle dřívějších informací nyní napadá jmenování Kužela, který u Kindla v Plzni studoval a je tam teprve v pátém ročníku, u Ústavního a Nejvyššího soudu.

Spor s Diag Human
Třináct let trvající arbitráž s firmou Diag Human majitele bechyňského zámku Josefa Šťávy je pravděpodobně nejdelším obchodním sporem v dějinách Česka. Loni v srpnu první rozhodčí senát vynesl konečný nález, podle něhož musí stát Šťávu odškodnit téměř 9 miliardami korun. Kvůli tomu, že ho ministerstvo zdravotnictví v první polovině 90. let vyhnalo z trhu a zničilo jeho lukrativní obchody s krevní plazmou. Od loňského verdiktu přibyly k částce určené rozhodci úroky za více než 400 miliónů korun.

Lidovci chtějí Kindla odvolat

Obě strany sporu se proti loňskému rozsudku odvolaly, přičemž stát chce platit pokud možno co nejméně a Diag Human se domáhá odškodnění kolem 14 miliard. Přezkumný senát s Kindlem a Kuželem by teď měl posoudit, nakolik jsou nároky obou stran oprávněné a rozhodnout o konečném odškodnění. Původně si Kindl a Della Ca zvolili za předsedu svého tribunálu veřejného ochránce práv Otakara Motejla.

Kindl v úterý uvedl, že za celým skandálem na plzeňských právech může stát právě společnost Diag Human, o jejímž nároku má teď rozhodovat. "Všichni lidé, se kterými mluvím, mi říkají, že si to nechal zaplatit Diag. Chtějí mě prý zdiskreditovat,“ řekl serveru Týden.cz. Zástupci Diag Human poté Kindlova slova označili za lež.

Vedení ministerstva zdravotnictví Kindlovu účast v arbitráži přes všechny aféry, s nimiž je podle médií spojen, stále podporuje, například předsednictvo KDU-ČSL už ale vyzvalo premiéra Jana Fischera, aby ho z rozhodčího senátu z pozice předsedy vlády sesadil.

Rozhodci měli dostat jako odměnu za svoji práci stejnou částku, jakou před více než pěti lety vyplatila brněnskému právníkovi Zdeňku Nováčkovi za jeho zastupování státu ve sporu s Diag Human exministryně zdravotnictví Marie Součková. Za to jí teď hrozí až deset let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám