Hlavní obsah

České hory jsou pod sněhem, silničáři se zapotili

Právo, Novinky, ČTK, ton, pra, jas

Hory a výše položené oblasti České republiky jsou již pokryty sněhovou pokrývkou. Již od úterý sníh a vítr komplikují život řidičům a zaměstnávají silničáře. Ti byli celou noc v permanenci zejména v Krkonoších, Krušných či Orlických horách i na Šumavě.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sněhová nadílka ve Špindlerově Mlýně

Článek

Podle provozní náměstkyně Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Lenky Holovské jezdila celou noc v chomutovské části Krušných hor tři auta údržby, v půl čtvrté ráno se jejich počet zvýšil na osm. "Zatím jsme nikde nemuseli omezovat dopravu, jde o klasickou zimní údržbu. Vozovky se ošetřují pluhováním a sypou," řekla Právu.

V Krušných horách stále sněží, vrstva napadaného sněhu však není významná a drží se mezi třemi a pěti centimetry. V nižších polohách regionu je oblačno, místy prší a teploty se pohybují do 3˚C.

Kolem pěti centimetrů sněhu napadlo do středečního rána také v jihočeské části Šumavy. Silničáři doporučují opatrnost, ale nezaznamenali prozatím větší komplikace. 

V Krkonoších už je na hřebenech 40 centimetrů

Nejvíce sněhu napadlo prozatím v hřebenových oblastech Krkonoš, kde je ho kolem 40 centimetrů. V horských údolích dosahuje sněhová pokrývka pěti centimetrů. 

Teploty se ráno na horách pohybovaly od minus dvou do minus sedmi stupňů.

"Časně ráno vyjela čtveřice sypačů a další techniky do oblastí Pece pod Sněžkou, Pomezních Bud a Žacléřska. Vozovky zde místy pokrývala dvaceticentimetrová vrstva sněhu. Někde došlo kromě inertního na chemické ošetření. Chumelit začalo ve středu ráno také v Trutnově," přiblížili trutnovští silničáři.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sněhová pokrývka na Božím Daru

"Stále fouká silný vítr a hrozí sněhové jazyky. Silnice v kritických úsecích pravidelně pluhujeme," dodali.

Hory, kde od pondělního odpoledne střídavě chumelí, doposud v přímé úměrnosti s nadmořskou výškou pokrylo od pěti do čtyřiceti centimetrů sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Orlické hory

Silničáři ve středu ráno vyjížděli také do nejvyšších poloh v Orlických horách, kde sníh leží například na silnici v oblasti Šerlichu. "V nižších polohách zatím sníh na silnicích taje," řekl pracovník správy a údržby silnic z Rokytnice v Orlických horách.

Povinná zimní výbava začne platit od listopadu

Úseky horských silnic, kde v zimě hrozí dopravní karamboly, začínají opět ohraničovat značky nařizující zimní obutí. "Někde zůstaly, jinde je nyní postupně instalujeme," podotkl náměstek ředitele královéhradeckých krajských silničářů Petr Zima.

Značky, které někde zůstaly od poslední zimy, ovšem platí teprve od prvního listopadu. "Pokutu až dva tisíce korun a jeden trestný bod tedy může řidič úsecích ohraničených těmito značkami dostat až od prvního listopadu. Do tohoto data, jde bez ohledu na aktuální situaci o jeho rozhodnutí," upřesnil mluvčí policie v Trutnově Udo Ertner.

Ve středu by mělo zejména ve vyšších polohách opět sněžit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám