Hlavní obsah

Klaus by chtěl poloprezidentský systém, říká Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek si myslí, že Klaus Lisabonskou smlouvu podepíše. Za jeho otálení jej však kritizoval. Nemyslí si ale, že prezidentovi jde o národní zájmy. Klaus by chtěl budovat "semiprezidentský systém" (poloprezidentský systém), jaký je v Polsku či ve Francii, řekl také Topolánek v úterním rozhovoru pro rádio Impuls.

Foto: Petr Horník, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Topolánek také varoval před tím, aby se do situace v České republice vměšovali politici ze zahraničí. 

Z Topolánkova vyjádření vyplynulo očekávání, že Klaus nakonec svůj podpis pod dokument připojí. Šéf ODS uvedl, že kdyby prezident opravdu chtěl smlouvu v této situaci nepodepsat a byl politikem "s velkým P", lze si představit, že nepodepíše, abdikuje, vstoupí s nějakým subjektem zpátky do politiky a půjde do voleb.

Předseda Evropské komise José Barroso v úterý po jednání s premiérem Janem Fischerem uvedl, že není v zájmu České republiky, aby Klaus oddalovala ratifikaci smlouvy o reformě institucí EU.

"Ať si řeší problémy ve své komisi," řekl na adresu Barrosa.

To, že veřejně se vyjadřoval vždy vyhýbavě, tak to patří ke stylu jeho politického vyjádření
Mirek Topolánek

"Nevím, jestli Václav Klaus něco takového chce udělat. Myslím si, že ne," řekl Topolánek. Navíc podle něj prezident vždy tvrdil, že pokud lisabonskou smlouvu schválí Irové, tak ji podepíše. "To, že veřejně se vyjadřoval vždy vyhýbavě, tak to patří ke stylu jeho politického vyjádření," míní předseda ODS.

Topolánek v úterý českého prezidenta za jeho nynější počínání kritizoval. Mimo jiné poznamenal, že Klaus by tak trochu chtěl budovat "semiprezidentský systém", jaký je podle něj v Polsku či ve Francii.

Klaus minulý týden oznámil, že pro ČR žádá trvalou výjimku z Listiny základních práv EU. Obává se totiž případných majetkových nároků sudetských Němců. Jeho krok překvapil české i evropské politiky. Klausův podpis je poslední, který chybí k tomu, aby smlouva reformující EU začala platit ve všech 27 zemích EU.

Poloprezidentský systém

Prezident je v poloprezidentském systému volen přímo lidem v dvoukolové většinové volbě. O moc se dělí s vládou.

Prezident po konzultaci s premiérem může kdykoliv rozpustit parlament. Prezidentská rozhodnutí jsou spolupodepisována premiérem.

Vláda je jmenována prezidentem, žádá o důvěru parlament.

Poloprezidentský systém je například v Rusku, Pákistánu, na Ukrajině, ve Francii nebo v Egyptě.

Prezidentský systém je například ve Spojených státech.  Česká republika je země s parlamentním systémem.

Reklama

Výběr článků

Načítám