Hlavní obsah

U hradu Jestřebí spadl osmdesátitunový blok kamene

Právo, Jaroslav Švehla
Jestřebí

Známá silueta cimbuří skalního hradu Jestřebí na Českolipsku je nenávratně ztracena. V minulém týdnu odpadl z vrchní části pískovcové zříceniny obrovský 80 tun vážící blok, další sesuvy hrozí i nadále.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Skalnímu pískovcovému hradu Jestřebí na Českolipsku hrozí, že se rozpadne.

Článek

„Zničehonic se ozvala obrovská rána a svah nad námi pokryly balvany,“ popisuje zřícení části skalního masivu asi padesátiletý muž, kterému patří rodinný dům stojící přímo pod skálou.

I když mu větší balvan rozbil plot a narazil do domu, strach z dalších padajících kamenů prý nemá. „Není to žádná tragédie, ta největší část už spadla, uvolnit se mají už jen menší části,“ vysvětluje muž. Podle vyprávění jeho otce se zde kus skály naposledy utrhl v roce 1926.

Vedení obce nyní řeší, jak okolí skály zabezpečit. A především, kde vzít potřebné peníze na sanační práce. Komunikaci a šestici rodinných domů pod skálou zatím před padajícími balvany provizorně chrání betonové zátarasy s pískem. Na celý svah pod hradem platí přísný zákaz vstupu.

„Po prvním sesuvu skálu prohlédl geolog a zjistil, že dalších 8 až 17 kubíků pískovce se může kdykoliv zřítit, proto jsme celé místo uzavřeli a nyní sháníme finance na odstranění nebezpečných kusů skály,“ řekla starostka Jestřebí Marta Schwarzbachová (nez.).

Protože je zřícenina hradu kulturní památkou, pracovníci památkové péče podle Schwarzbachové požadují kompletní sanaci, která vyjde odhadem na 15 miliónů korun. Tyto prostředky, ale ani 400 tisíc korun na nejnutnější odstranění narušené skály v Jestřebí nemají.

„Náš devítimiliónový rozpočet je velmi napjatý, splácíme vybudování kanalizace,“ vysvětluje starostka. Část zříceniny, která nebyla sesuvem zasažena, má být po provedení nezbytných sanačních prací opět turistům přístupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám