Hlavní obsah

The Times: Klaus řekl, že Lisabonskou smlouvu nepodepíše

Praha

Podle britského listu The Times český prezident o víkendu řekl, že nemá v úmyslu podepsat Lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie. Deník se odvolává na údajný výrok Václava Klause při jeho "nedělní procházce". Předseda českého Senátu Přemysl Sobotka, který byl v neděli s Klausem na dostizích v Pardubicích, v úterý ovšem poskytl odlišný popis události.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Když Klause v neděli kolemjdoucí vyzývali, aby smlouvu nepodepisoval, odpověděl: "Nebojte se, nepodepíšu", napsaly bez dalších podrobností The Times.

List materiál přinesl pod titulkem "Nepodepíšu Lisabonskou smlouvu, říká český prezident". Vyjádření Hradu se zatím získat nepodařilo.

Šéf Senátu Sobotka, který byl v neděli s Klausem na Velké pardubické, popřel, že by prezident řekl, že svůj podpis pod Lisabonskou smlouvu nepřipojí. "Nepodepisujte, pane prezidente," citoval Sobotka jednoho z diváků. Klaus prý odvětil: "To řekněte panu předsedovi Senátu". Sobotka je zastáncem dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy.

The Times píší, že po pondělní krizové schůzce vlády se premiér Jan Fischer vyhnul přímé konfrontaci s Klausem a přistoupil na jeho požadavek znovuotevřít za pět minut dvanáct jednání s EU o smlouvě. Fischer se v úterý odpoledne v Bruselu setká s šéfem Evropské komise Josém Barrosem. 

Různé komentáře průtahů kolem české ratifikace připomínají slib šéfa britských konzervativců Davida Camerona, že v případě vítězství v britských volbách vypíše o Lisabonské smlouvě referendum. Britské volby budou s největší pravděpodobností v květnu a všechny průzkumy ukazují na vítězství konzervativců i na to, že v případném referendu by byla smlouva odmítnuta.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám