Hlavní obsah

Stávkující školník dostal přidáno

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostal přidáno a navíc pomohl ochránit další pracovníky před dopadem vládních balíčků. A i když prožíval napjaté chvíle, rok poté, co se školník Základní školy v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku František Kučera odhodlal stávkovat za svůj plat, je situace ve škole uklidněná. „Překonali jsme to a dnes už se na mě zase ředitelka usmívá,“ říká Kučera.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Školník František Kučera

Článek

„Význam jeho stávky je velký. Nezanedbatelnou měrou přispěl k úspěchu petiční akce, kterou jsme se domáhali nápravy mzdové křivdy,“ míní předsedkyně jihomoravských školských odborů Růžena Šalomonová. Nepedagogičtí pracovníci po petici a vlně pozornosti, kterou přitáhl Kučerův protest, dostali ve dvou vlnách přidáno asi dvacet procent mzdy.

Změny se týkají tarifní oblasti. „Zaměstnanci škol budou lépe ochráněni před dopadem Janotových balíčků. Vláda nechce sahat na tarify, snížení mezd postihne nenárokovou část mzdy. Ta je u školníků a dalších minimální, takže budou méně postiženi než učitelé,“ vysvětlila Šalomonová.

Protestoval zcela sám, nikdo se nepřidal

Protest ale byl pro Kučeru osobně úspěšný jen částečně. „Měl jsem dostat přidáno asi sedmnáct set korun. Něco jsem dostal, ale je to méně než očekávaná částka. Jak už to chodí – tam se přidá, jinde zase sebere. Z výplaty mi zmizel příplatek za vedení, což bylo nějakých čtyři sta korun,“ rekapituluje výsledek protestu školník. Dnes už by protest asi neopakoval. „Zůstal jsem v tom sám. Měl jsem sice pozitivní ohlasy, ale nakonec se nikdo nepřidal,“ konstatoval. Pomoc našel u školských odborů, které po dobu protestu převzaly tíži hrazení předepsaných odvodů státu – tedy zdravotního pojištění apod.

Důvodem ojedinělého protestu platově přehlíženého školníka byla stagnace platu. Za poslední tři roky před stávkou dostal přidáno 78 korun na 12 188 korun hrubé mzdy. Jak sám dodával, když například dělal pořádek kolem školy, pracoval za menší peníze než lidé, kteří se tímto živí.

Školníkova stávka začala 6. října loňského roku a předcházelo jí písemné oznámení o zahájení protestu. Kučera byl prý smířen i s tím, že zůstane nepochopen a po třech neomluvených absencích dostane výpověď. Jeho čin ale vzbudil pozornost médií a možná i to způsobilo, že se katastrofický scénář nenaplnil. V listopadu se do případu vložili poslanci parlamentu za ČSSD Zdeněk Škromach a Jiří Petrů. Nakonec reagoval i parlament a úpravou předpisu převedl nepedagogické pracovníky škol z první do druhé platové tabulky. To v praxi znamenalo navýšení platu o čtrnáct procent.

K 1. dubnu, kdy změna vstoupila v platnost, se Kučera vrátil do práce. Přicházel trochu s obavami, zda nebude kvůli popularitě, kterou protest vyvolal, nakonec ze svého místa vyštván. Naštěstí se obával zbytečně. Podle Šalomonové pomohlo, když odbory přispěly k vyjasnění situace mezi školníkem a vedením školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám