Hlavní obsah

Lidé věří nejvyšším soudním institucím stále méně

Novinky, Jaroslav Soukup

Češi jsou v poslední době stále více skeptičtí k práci nejvyšších soudních institucí. Důvěra v Ústavní soud klesla na 55 procent, což je nejméně od roku 1997. Jen o něco lépe si u lidí stojí Nejvyšší soud. Vyplývá to ze šetření společnosti STEM.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (uprostřed), místopředsedkyně ÚS Eliška Wagnerová (vlevo) a soudce Vojen Güttler

Článek

Zatímco nyní se Ústavní soud těší důvěře 55 procent lidí, před třemi lety byla jeho důvěra přes 70 procent. Nejvyššímu soudu důvěřuje v současnosti 60 procent lidí a Nejvyššímu správnímu soudu 55 procent.

Lidé však podle výzkumu jednotlivé soudní instituce příliš nerozlišují a neznají jejich konkrétní funkce. "V aktuálním průzkumu všem třem nejvyšším soudním institucím důvěřovalo 41procent dotázaných, naopak 30 procent ani jedné z nich nedůvěřuje. Pouze necelá třetina lidí tedy tyto tři instituce v důvěře nějak odlišila," uvedla společnost.

Z hlediska politických preferencí důvěřují Ústavnímu soudu nejvíce sympatizanti ODS a TOP 09 (přes 60 procent), u voličů KSČM, ČSSD, lidovců a zelených je tato důvěra výrazně nižší a pohybuje se kolem 50 procent.

V rámci výzkumu byli respondenti dotazováni i na osobu předsedy Ústavního soudu. Toho zná přes 90 procent dotázaných, 54 procent z nich na něj má příznivý názor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám