Hlavní obsah

V Česku zavládne prosinec, v Krkonoších už sněží

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Rudolf Voleman
Aktualizováno

Přelom listopadu a prosince - právě k této roční době budou odkazovat průměrné denní teploty, jež budou v České republice panovat v nadcházejících dnech. Meteorologové slibují velkou oblačnost se srážkami, které mohou být od středních poloh smíšené či mrznoucí, a na horách sněžení. Pocit chladu bude umocňovat silný vítr. V Krušných horách a Krkonoších začalo sněžit již v pondělí.

Článek

"Do Česka se od severu nasouvá frontální systém, který s sebou přináší výrazné ochlazení," informovala Novinky Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Teploty v pondělí nepřekročily 12 stupňů Celsia, přičemž bylo oblačno s deštěm či přeháňkami. "V horských polohách by mohlo začít sněžit," doplnila dopoledne Honsová.

To se na některých českých horách během dne vyplnilo. V Krušných horách a Krkonoších se objevil první sníh, teploty klesly na bod mrazu. Sněžka dokonce hlásila jeden stupeň pod nulou. Na horách byl také silný vítr.

Sněhová nadílka přitom přišla o dva až tři týdny dříve, než je obvyklé.

Pocitové teploty bude minimálně do poloviny týdne snižovat silný vítr, který v horských oblastech dosáhne až rychlosti 90 kilometrů v hodině.

Ještě chladnější počasí očekávají meteorologové v úterý. Ranní teploty poklesnou na čtyři stupně až nulu, přičemž ve vyšších polohách bude ještě o dva stupně chladněji. Na horách by mělo i nadále sněžit. Denní teploty budou mezi čtyřmi a osmi stupni a v nejvyšších polohách nepřekročí nulu.

Chladno nepoleví ani v druhé polovině týdne

Chladno by mělo být i ve středu. Ranní teploty se budou pohybovat kolem nuly, denní vystoupají na tři až sedm stupňů Celsia. I nadále bude foukat čerstvý vítr a i v nížinách se mohou objevit smíšené či mrznoucí srážky. Ty by mohly nadělat problémy zejména motoristům. Na horách může dále sněžit.

Velmi podobný ráz počasí by měl pokračovat i v druhé polovině týdne. Podle Honsové jsou podobné průměrné teploty typické spíše pro přelom listopadu a prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám