Hlavní obsah

Více než tři pětiny Čechů se setkaly s korupcí, ukázal průzkum

Více než tři pětiny Čechů přiznávají, že byly svědky korupčního jednání, 38 procentům lidí byl úplatek nabídnut, pětina jej dokonce přijala. Vyplývá to z internetového průzkumu Střediska analýz a empirických výzkumů (SANEP). Skoro tři čtvrtiny dotázaných si zároveň myslí, že by měl v Česku vzniknout nový zákon vymezující činnost lobbistů, uvedl průzkum.

Foto: Novinky

Článek

SANEP informuje, že se v průběhu průzkumu přiznali k přijímání úplatků mezi jinými i lékaři, státní úředníci a policisté. Necelá třetina, převážně podnikatelů a dobře finančně situovaných lidí, dokonce připustila, že už sama úplatek nabídla.

V souvislosti s korupčním jednáním se v posledních dnech mluví především o Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Skandály se týkají hlavně podivných okolností, za kterých na fakultě vystudovali někteří lidé, mezi nimi údajně i vlivné osobnosti.

Podle průzkumu je zřejmé, že otázka korupce patří mezi ožehavá témata, lidé se ke korupci nechtějí přiznat ani v anonymních anketách. "Ve svém důsledku je tak velice pravděpodobné, že míra korupce v české společnosti je mnohem vyšší," uvedl mluvčí společnosti Oldřich Zajíc.

Internetového průzkumu společnosti SANEP, který se odehrál od 1. do 5. října, se zúčastnilo 12.330 lidí ve věku 18 až 68 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám