Hlavní obsah

Klausovi vyšli vstříc jen komunisté

Právo, dan, jov, luk

Požadavek prezidenta Václava Klause vyjednat pro Česko výjimku kvůli Lisabonské smlouvě politické strany až na KSČM odmítly. Občanští demokraté se domnívají, že Klausův krok staví Česko do špatného světla, měl s ním přijít před dvěma lety. ODS přitom nabídla řešení situace, která prezidentovým požadavkem vznikla.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Prolomení Benešových dekretů se ODS nebojí. „Vládě Mirka Topolánka se již na jaře letošního roku podařilo vyjednat úpravu podmínek Lisabonské smlouvy tak, aby neměla retroaktivní účinnost a nemohla prolomit platnost zmiňovaných Benešových dekretů,“ stojí v prohlášení grémia ODS.

Přesto jsou občanští demokraté ochotni uvažovat o možnosti výjimku podle Klause vyjednat. „Jedinou možnost vidí ODS v jednáních prezidenta Václava Klause s vládou ČR a v případných bezprostředních jednáních o uplatnění širší výjimky pro ČR v rámci přístupové smlouvy s Chorvatskem, podobně jako tomu je v případě Irska.“

„V našem stanovisku jsme nevyšli vstříc požadavku prezidenta, ale snažíme se načrtnou východisko ze vzniklé situace,“ vysvětlil v sobotu mluvčí ODS Martin Kupka. 

ČSSD podle jejího šéfa Jiřího Paroubka „vnímá s rozpaky“ nejnovější prezidentův postoj a jeho obavy ČSSD nesdílí. „Důvody pro tyto obavy všechny relevantní analýzy právních autorit z celé EU a z ČR, i stanoviska politických představitelů zemí EU, vyvracejí. Považujeme proto požadavek prezidenta Václava Klause na příslušný dodatek k Lisabonské smlouvě za nadbytečný,“ uvedl Paroubek. Dodal, že ohledně Klausových požadavků vyčkají s konečným stanoviskem právních analýz.

Schwarzenberg: hledá ústupovou cestu

Šéf lidovců Cyril Svoboda soudí, že Lisabonská smlouva se netýká Benešových dekretů, a Klausův požadavek považuje za další obstrukci. „Na to existují expertizy, které vylučují použití práva EU na dobu před naším vstupem do Unie,“ řekl Právu Svoboda. Nevěří, že by v tuto chvíli někdo v Evropě chtěl o výjimce vyjednávat. S Klausem by se podle něj měli sejít předsedové stran a domluvit mu.

Také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje možnost prolomení dekretů za iluzorní. „S tím nesouhlasím. Je to projev vlastní slabosti a pozdní lítosti, tím projevujeme, že nevěříme ve vlastní stanovisko,“ uvedl. „Podle mého pan prezident hledá ústupovou cestu, aby to vypadalo, že ještě v něčem zvítězil,“ dodal.

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik poukázal na to, že jeho strana v minulosti před rizikem prolomení dekretů v souvislosti s Lisabonskou smlouvou varovala. „Pan prezident to zřejmě chápe podobně,“ uvedl. Dekrety jsou pro KSČM nedotknutelné. „Zájem celé EU nemůže tento prvotní český národní zájem přehlušit nebo přetlačit,“ prohlásil Kováčik.

Strana zelených je Klausovým požadavkem pobouřena. „Argument Václava Klause týkající se tzv. Benešových dekretů není možné brát vážně, je to pouze hra na strunu primitivního nacionalismu. Vypadá to, že Klaus tímto zahajuje volební kampaň pro nové pravicově extremistické uskupení, do jehož čela se zřejmě chce postavit,“ uvedl šéf zelených Ondřej Liška.

Výběr článků

Načítám