Hlavní obsah

Odborníci: Lisabonská smlouva neprolomí Benešovy dekrety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listina základních práv v Lisabonské smlouvě EU neumožňuje podle odborníků na ústavní právo revizi takzvaných Benešových dekretů. Experti se shodli na tom, že evropskou smlouvu nelze uplatňovat zpětně, a měnit tak právní stav, který v ČR existoval před jejím uzavřením. Nesdílejí tedy názor prezidenta Václava Klause, který kvůli obavám z průlomu dekretů žádá unii o trvalou výjimku z listiny základních práv.

Foto: Archiv, Právo

Prezident ČSR Edvard Beneš

Článek

"S ohledem na to, že je to mezinárodní smlouva, která neplatí retroaktivně, tak by se na Benešovy dekrety vztahovat neměla. Právně je to jasné," řekl v pátek bývalý ředitel Ústavu státu a práva AV ČR Vladimír Balaš. Lisabonská smlouva je však podle něj prací politiků, a nikoli právníků. "Pokud má pan prezident tuto obavu, ať mu ji tedy vyvrátí některý z jeho smluvních partnerů," dodal.

Podle Jana Kudrny z katedry ústavního práva Univerzity Karlovy představitelé EU v minulosti opakovaně deklarovali, že záležitosti jako dekrety nespadají do působnosti Evropské unie. "Nevím, o co pan prezident svůj názor opírá, a domnívám se, že jím uváděné nebezpečí nehrozí," řekl v pátek Kudrna. Také on argumentuje tím, že mezinárodní organizace a instituce zpravidla neovlivňují právní stav, který byl před jejich vznikem.

Revize poválečných dekretů se neobává ani ústavní odborník Václav Pavlíček. Již na počátku roku 2008, když s podobným názorem přišel europoslanec Vladimír Železný, řekl, že Lisabonskou smlouvu nelze uplatňovat retroaktivně. Pavlíček však soudí, že by teoreticky mohl vzniknout problém s uplatňováním restitučních nároků s ohledem na princip rovnosti všech občanů EU.

Je to strašení minulostí, která naštěstí už je uzavřena
politolog Milan Znoj

Politolog Milan Znoj z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy dnes v České televizi připomněl, že Charta základních práv EU už v Evropě platí, byť zatím není právně závazná. Chartu evropské země podepsaly v roce 2000, původně měla být součástí odmítnuté evropské ústavy a nakonec se stala dodatkem k lisabonské smlouvě. "Je to norma, kterou se Evropský soudní dvůr řídil a řídí. Lisabonská smlouva na tom nic nemění," řekl.

Také Znoj zpochybnil prezidentovu obavu z toho, že by Evropský soudní dvůr mohl prolomit Benešovy dekrety. Podle něj praxe soudu ukazuje, že u nároků, které vycházejí z doby před vznikem EU, nepřichází retroaktivita v úvahu. "Je to strašení minulostí, která naštěstí už je uzavřena," prohlásil politolog.

"(Lisabonská smlouva) povede k ohrožení právní jistoty občanů a stability vlastnických vztahů v naší zemi," prohlásil v pátek Klaus. Podle něj to je důsledek začlenění listiny základních práv do textu smlouvy. Evropský soudní dvůr bude podle Klause posuzovat soulad právních zvyklostí s listinou, což umožní obcházet české soudy a uplatňovat majetkové požadavky osob vysídlených po druhé světové válce.

Klaus dále vyjádřil přesvědčení, že je možné výjimku podobnou té, kterou si už během projednávání textu smlouvy vyjednaly Británie a Polsko, prosadit. Dá se to podle něj vyřešit poměrně rychle, "byť nestandardním postupem".

Reklama

Výběr článků

Načítám